Szagosmüge (Asperula odorata L)

Kép forrása
http://vivacesmerlebleu.com/index.php?cPath=56
Leírás szerzője
Tolner Mária

Asperula odorata L

Népies neve: májusfű, erdőmesterfű

A buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozik. Illatos, évelő növény. Megtalálható erdőkben, bükkösökben. Laza, humuszgazdag talajú, árnyas erdőkben nagy állományokban termő évelő, illatos növény. Hajtásai kb. 20 cm hosszúak, felállóak, rendszerint kopaszak, zöldek és négyszögletes keresztmetszetűek. Levelei 6-9-esével örvökben állnak. Az egy örvben található levelek egyforma méretűek, tojásdad lándzsás formájúak, kopaszok, szélük kissé érdes. Az alsó örvökben kisebb méretűek a levelek, mint a középső és felső részen. A virágok a szár csúcsán, laza, bogernyőben állnak. A virágok kicsinyek, pártájuk fehér színű. A virágocskák tölcséresek, közepükig négyhasábosak. Május második felében nyílnak. A termés felülete hosszú, horgas csúcsú, serteszőrös.

A növény föld feletti virágos részét használják gyógyászati célokra, amelyet május környékén gyűjtenek.

A szagos müge hajtása melilotozidot tartalmaz, melyből szárítás során kumarin keletkezik. A növényi drogban megtalálhatók még iridoid glikozidok is.

A növényi kivonatok keringésjavító hatásúak, vénás megbetegedések kezelésénél használják.  Teáját vese-, máj- és epebántalmak ellen, valamint nyugtatóként, vértisztítóként és izzasztónak használják. A népi gyógyászat görcsök oldására és nyugtató hatása miatt alkalmazza.

Dohány illatosításra is használják.

Szerző által felhasznált források

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Szagosmuge?id=122

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Szagosm%C3%BCge

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/vadon/szagosmuge.html