Szamóca, erdei (Fragaria vesca)

Kép forrása
http://www.aphotoflora.com/DevonandCornwall/Fragaria%20vesca%20-fruit-%2006-07-04.jpg
Leírás szerzője
Tolner Mária

Fragaria vesca

Népies neve: csomóca, földieper, erdei eper

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, erdők szélen, bokros helyeken, tisztásokon élő, ízletes gyümölcsű, évelő növény. Május-júniusban virágzik. Termése édes, igen zamatos gyümölcs, sok C-vitamint tartalmaz. Hosszú indákat fejlesztő évelő növény. Hármasan összetett leveleinek széle csipkés, fonákjuk selymesen szőrös. A virágkocsányok rányomottan szőrösek, a párta 10-15 mm széles. Az érett, piros szamócagyümölcsök a vacokról könnyen leválnak.

A növény levelét, termését és néha gyökerét is hasznosítják gyógyászati célokra. Gyűjtési ideje június-augusztusra esik. Ha termését szedjük, akkor csak éretten érdemes leszedni, mert a szamócának nincs utóérése.

A növény levele cserzőanyagokat (ellagitanninokat), illóolajat, kávésav származékokat, flavonoidokat (kvercetint), termése pedig sok C-vitamint tartalmaz.

 Szájnyálkahártya-gyulladás esetén langyos főzetét használják öblögetéshez. A növényt gyomor- és bélrendszeri zavarok (bélhurut) esetén alkalmazzák, ismert hasmenés elleni hatása is.

Csokonai Vitéz Mihály így ír a szamócáról:

"Kedves szamóca! téged, én - én az istennek, s az istenasszonyoknak tennélek asztalára. Sőt, csak beszélni tudnál. És csókot adni mindjárt hasonlatos lehetnél a Lilla ajjakához."

A szamócát már a XV. században termesztették a franciák és a belgák.

 

Szerző által felhasznált források

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Szamoca_erdei?id=96

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Szam%C3%B3ca-erdei