Tövises iglice (Ononis spinosa)

Kép forrása
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ononis_spinosa.jpeg?uselang=de
Leírás szerzője
Tolner Mária

Ononis spinosa

Népies neve: gilice tövis, ekenyűg, tövises iglice

A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. Tövises, bokros félcserje, amely utak mentén, parlagokon él. Júniustól szeptemberig virágzik. Fásodó, szőrözött szárú, tövises növény. A levelek fogazottak, három lekerekített, vagy csúcsos, közepes levélkével. A virág színe rózsaszíntől a fehérig terjedhet. 10-20 mm-es pártával. A termés selymes szőrű hüvely, ami olyan hosszú vagy hosszabb, mint a csésze.

A növény gyökerét és virágos, leveles hajtását alkalmazzák gyógyászati célokra. A gyökerekről az agancsszerű gyökérfejet minden esetben el kell távolítani. Gyűjtési ideje tavaszi hónapoktól őszig ajánlott.

A növényi drog triterpéneket (onokolt), izoflavonoidokat (ononint), illóolajat (anetolt, karvont, mentolt), ásványi sókat tartalmaz.

A növényi drogot vese- és hólyagbajok esetén alkalmazzák, jó vizelethajtó hatású. A húgykő kialakulásának megelőzésére alkalmas szer. Ajánlják reumás bántalmak esetén is teakeverékekben.

A tövises iglice vízhajtó hatása, amely elősegíti a klór és a nátrium kiválasztását, illóolajának, flavonszármazékainak és az alfa-onocerinnek köszönhető. Gyulladásgátló tulajdonságát a medikarpin jelenlétének tulajdonítják.

 

Szerző által felhasznált források

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Tovises_iglice?id=126

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/T%C3%B6vises-iglic

http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6vises_iglice