Varjúháj, borsos (Sedum acre)

Kép forrása
http://luxe.campagne.free.fr/sedum-acre.html
Leírás szerzője
Tolner Mária

Sedum acre

Mérgező

Népies neve: báránycsecs, hájfű, szakafű, kukacszaka, sírfű, párkányfű, sárgagyopár, borsos szaka

A varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába tartozó, sziklás, köves helyeket, s napot kedvelő, csípős ízű, pozsgás évelő növény. Megszárítva elveszti csípősségét. A varjúháj rendkívül jó szárazságtűrő növény. Elviseli a hosszantartó, extrém szárazságot, a tűző napot is. Gyepet alkotó, kopasz hajtásrendszerű növény. Húsos levelei sarkantyú nélküliek, 4-6 hosszanti sorba rendezettek. A sziromlevelek kihegyezettek, mintegy 7 mm hosszúak.

Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges.

A növény virágzó hajtását hasznosítják gyógyászati célokra.

A növény az alkaloidoknak (piperidin alkaloid a szedakrin, a szedamin és a szedinin) köszönheti csípősségét, de tartalmaz még cseranyagokat, nyálkát, flavonoidokat is.

A növényt mérgezőnek tartják, a szájban irritációs tüneteket vált ki, nagy mennyiségben hányást és hasmenést provokál. A népi gyógyászatban magasvérnyomás kezelésére használták, valamint a köhögés, aranyér, sebek kezelésére, de a modern gyógyászat kerüli a használatát. Ismeretes enyhe hashajtó hatása.

 

Szerző által felhasznált források

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Varjuhaj_borsos?id=17

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Varj%C3%BAh%C3%A1j-borsos