Tarackbúza, közönséges (Agropyron repens)

Kép forrása
http://www.agf.gov.bc.ca/cropprot/weedguid/quackg.htm
Leírás szerzője
Tolner Mária

Agropyron repens

Népies nevei: tarackbúza, ebgyógyítófű, tarackfű, tarack, 

A pázsitfűfélék  (Poaceae) családjába tartozó, Európában, Ázsia mérsékelt éghajlatú részein, Észak-Afrikában, az indiai szubkontinensen honos gyom-, és gyógynövény.

A tarackbúza mérsékelt égövi területeken gyakori. Magyarországon felhagyott kultúrák, erdőterületek és szántók gyomtársulásainak tömegesen előforduló, társulásalkotó gyomnövénye. A tarackbúza legelőkön, réteken, kopár területeken igen gyakori.

A tarackbúza évelő szálfű, töve messze kúszó tarackokkal terjed. Magas növésű, részben nem virágzó hajtásaival nagy csoportokat képez. Egy-egy tőnek 10-200 hajtása van. Minél idősebb, hajtásai annál sűrűbbek. A szárak 20-250 centiméter magasak, felállók, alul olykor hajlottak, simák. Levelei a szárral együtt tompazöldek, néha kékesszürke deres bevonattal, ami letörölhető. A levélhüvely hengeres, kopasz vagy szőrös. A levéllemez kihegyesedő, 6-18 centiméter hosszú, 3-10 milliméter széles, felül rövid szőrös, ezért kissé érdes. A levélerek áteső fényben fehér csíkok. Kalásza 8-12 centiméter hosszú, felálló vagy elhajló, ritkábban bókoló. A kalásztengelyen két oldalon ülnek a füzérkék. A pelyvák és a toklászok kihegyezett csúcsúak, az utóbbiak esetleg rövid szálkásak.

Több méter hosszú és elágazó tarackjait, virágzás (Agropyri repentis flos) idején (június-augusztus) gyűjtik, rendszerint gyomos területekről szántás után boronával szedik össze. A tarackos gyökértörzset (Agropyri repentis rhizoma), a levélmaradványoktól és gyökerektől megtisztítva napon szárítják. (beszáradás 2,5:1).

3-8% polifruktánt (inulinszerű triticin), 10% nyálka-poliszacharidot, szaponint, 2-3% cukoralkoholt (mannitol, inozitol), 0,01-0,05% illóolajat, agropyren poliint, vanillosidot, fenilkarbonsavakat, kovasavat és szilikátokat tartalmaz.

A népgyógyászatban használják. A gyökérből készült teával húgyúti megbetegedéseket, hólyaghurutot, prosztata gyulladást, prosztata megnagyobbodást, vesebetegségeket kezelnek. Hasznos sárgaság és a máj egyéb megbetegedéseinek a gyógyításában is.

Nyálka anyaga miatt kiváló köhögés csillapító, antibiotikus hatása miatt a felsőléguti megbetegedéseket is gyógyítja. Mivel elősegíti a húgysav ürítését így alkalmazhatjuk a köszvény tüneteinek az enyhítésére.

Ugyanakkor megakadályozza a vese és az epekő kialakulását és segít a már meglévő kövek elhajtásában.

Más gyógynövényekkel együtt a reumás megbetegedések gyógyításában is használják.

Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, pattanásos bőr és végtag duzzanatok esetén alkalmazzák.

 

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Tarackb%C3%BAza

http://www.gyogyulasutjai.hu/index.php?m=altgy&mod=2&az=161&#kezd