Füzény, réti (Lythrum salicaria L.)

Kép forrása
http://www.eol.org/pages/583139
Leírás szerzője
Tolner Mária

Lythrum salicaria L.

népies neve: fűzfalevelű fű, piros füzény

A réti füzény  a mirtuszvirágúak (Myrtales) rendjébe, Füzényfélék (Lythraceae) családjába tartozó füzény (Lythrum) növénynemzetség leggyakoribb faja a Kárpát-medencében.

50–180 cm-ig felmagasodó, fásodó gyöktörzsű, évelő növény. Szára rendszerint négyélű, kopasz vagy érdes-pelyhes.

Lándzsás, ép szélű levelei 5–15 cm-esre nőnek. Az ülõ levél alapja kerekített vagy kicsípett, erezete jól láthatóan kidomborodik. Az alsó szárlevelek átellenesen vagy hármasával örvben állnak, a középső és felső szárlevelek váltakozók vagy átellenesek.

Felálló virágai többesével, 10 cm-nél is hosszabb, megnyúlt füzérekben, álörvökben nyílnak a murvalevelek hónaljában. A murvák tojásdadok, aprók, szőrösek. A 4–7 mm hosszú csészelevelek szőrösek, rajtuk tizenkét borda, 6 csészefog és néhány, 2–3 mm hosszú köztes fog különböztethető meg. A csésze hosszabb fogai kétszer akkorák, mint a rövidek. A hat, lándzsás, 6–12 mm hosszú sziromlevél sötét bíborszínű, ritkábban fehér. A porzólevelek száma tizenkettő. A magház felső állású.

3–6 mm hosszú, sokmagvú tokterméseit a vacok körülzárja.

Virágai tömött füzérben állnak, bíborpirosak, lilák június–augusztusban nyílnak. Az Alföldön közönségesebb a hasonló helyeken tenyésző, de a szi­kes talajokat is jól tűrő és ott jellegzetes kecse­sebb vesszős füzény (L. virgatum). A füzényfélék családjába (Lythraceae) tartozó füzény nemzetség 38 faja kozmopolita. Európá­ban 13 fajuk él. A réti füzény síkságokon és hegyvidékeken egyaránt elterjedt 50-150 cm magas, felálló szárú évelő növényünk. Nádasok, mocsár- és láprétek, patakpartok, magaskórós társulások, szikes rétek árterek ligeterdők, gyomtársulások jellemző növénye.

A gyakoribb előfordulású réti füzény föld feletti virágzó részeit (Salicariae herba) gyűjtik, melyek polifenolokat, flavonoidokat és cserzőanyagokat tartalmaznak. Elsősorban antibiotikus és összehúzó hatással rendelkeznek. A drog baktériumok okozta, hasmenéssel járó bélfer­tőzések esetén használható teakeverékek összetevője.

Teáját háziszerként bélhurut, vérhas, tífusz ellen, bél- és gyomorvérzés csillapítására itták. Teát a fű gyökeréből is készítettek. Toroköblítésre, valamint vérző aranyér borogatására máig használatos.

Szerző által felhasznált források

http://xn--gygynvny-g1a9gqb.com/reti-fuzeny-lythrum-salicaria-l.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9ti_f%C3%BCz%C3%A9ny