Fogpiszkálófű (Ammi visnaga L.)

Kép forrása
http://olharfeliz.typepad.com/jardin/2005/08/ammi_visnaga.html
Leírás szerzője
Tolner Mária

Ammi visnaga L.

A borostyánvirágúak (Apiales) rendjébe, ernyősvirágzatúak (Apiaceae) csalájába tartozik. 

A mediterrán területeken és az Atlanti-óceán melegebb partvidékein honos, de számos országban, így Olaszországban, Franciaországban, Portugáliában, Chilében, Argentínában, Mexikóban termesztik is.

Vékony, hosszú főgyőkeretfejleszt, melynek folytatása a föld felett levő gyökér-nyaki rész.

Az alsó levelek rozettásan helyezkednek el. A 60-100 cm hosszúra megnövő száron a levelek mérete fokozatosan csökken, azaz a szárlevelek kisebbek a tőlevelek-nél. Szára barázdás, alján kissé borzas, a levelek szórt állásúak, levélnyelük hüvely-lyé módosult, többszörösen szárnyasak, szálas cimpákkal.

Nagy összetett ernyős virágzata virágzás előtt és után megnyúlik, majd gömbösen összehajlik. Az ernyős virágzat tövében fellevelek, azaz gallérlevelek találhatók. Az ernyősugarak hossza elérheti az 5-6 cm-t is, enyhén bordázottak, megszárítva sárgásbarna színűek. Termése majdnem hengeres, a sötétbarna alapon az öt borda világossárga csíkja élesen kitűnik.

 Az ikerkaszat két terméshéját terméstartó fogja össze, így termésérés után is sokáig együtt maradnak a termésfelek. Egy-egy termésfélen a hasi rész enyhén íves, míg más ilyen terméssel rendelkező nemzetségeknél általában lapos.

A hasi oldal két szélén egy-egy borda fut, a domborúbb háti oldalon pedig három borda található. Mindegyik bordában edénynyaláb van. A bordák között olajjáratok futnak. Illóolaj nemcsak a termésekben van, az egész növény jellegzetesen fűszeres illatú.

A fásodó ernyősugarak kifejezetten fűszeres-zamatos ízűek, ezeket Irán, Törökország egyes vidékein fogpiszkálásra használják.

Drog kinyerésére az érett, megszárított termés – Amneos visnagae fructus – alkalmas.

Hatóanyagok: furanokromonok (kellin, visnagin, kellol, ammiol), piranokumarinok (visznadin), furokumarin (xanthotoxin), fenilanilin, flavonoidok, illóolaj.

Főbb hatásai: görcsoldó, értágító, vizelethajtó.

A légcső és a hörgők sima izomzatának görcseit oldja. Kellin tartalma miatt az epeutak és a húgyutak görcseit is megszünteti.

 A szívkoszorúerek vérellátását segíti, a szívkoszorúér betegségek kezelésének jó hatású kiegészítő szere. Koronária görcsoldó és értágító hatása jól érvényesül a szívbetegségek kezelésekor.

Vizelethajtó hatása miatt ilyen célú keverékek része lehet.

Homeopátiás felhasználási területe a légúti megbetegedések és bizonyos szívpanaszok kezelése.

 

 

Szerző által felhasznált források

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/fogpiszkalofu.html

http://drinfo.hu/component/content/article/276-gyogynoevenylexikon/13568-egy-kis-pohar-bor-aldas-vagy-atok