Csucsor, ebszőlő vagy keserű (Solanum dulcamara)

Kép forrása
http://www.biopix.com/photo.asp?photoid=27501&photo=solanum-dulcamara
Leírás szerzője
Tolner Mária

Solanum dulcamara

A keserű csucsor vagy ebszőlő csucsor a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó 30-150 cm félcserje. 1-2,5 méterre is megnövő , erőteljesen kúszó, kapaszkodó félcserje. Szára heverő vagy kapaszkodó, szőrös vagy kopasz, töve fásodó. Szórt állású levelei szíves-tojásdadok, lehetnek tagolatlanok vagy 3-5 karéjúak, de mindkét esetben ép szélűek, rövid nyelűek, nyilas vállúak. Virágai bókoló bogernyőben nyílnak, öt keskeny, visszahajló szirom alkotja. A szirmok tövén két-két zöldessárga folt látható. Sárga színű porzó kúposan összenőttek, a virágból kinyúlnak. Termése fényes, piros tojásdad bogyó, amely lombhullás után is a száron marad. Június-szeptember folyamán virágzik, nyirkos erdőkben, mocsár-és lápréteken, vágásokban, ártereken.

Szárított szárát használják gyógyításra, melyet a 2-3 éves növényekről összel vagy kora tavasszal gyűjtenek.

Hatóanyagai a szteroid alkaloid glikozidok és a szteroid szaponinok. A szteroid alkaloid glikozidok segítik az idegen anyagok lebomlását a szövetekben, hozzájárulnak a vérrögök feloldódásához, vírusölő hatásúak és helyi érzéstelenítőként hatnak.

Alkalmazása a népi gyógyászatban: belsőleg orrvérzés, reumás panaszok, asztma és hörghurut esetén és az immunrendszer stimulálására használják. Külsőleg herpesz, ekcéma, kelések zúzódások és pikkelysömör, neurodermitis esetén használják.

Homeopátiás szerként is alkalmazzák.

 

 

Szerző által felhasznált források

Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika M-érték Kiadó Kft. Budapest, 2008 ISBN 978 963 9693 61 6

http://novenyhatarozo.info/noveny/keseru-csucsor.html