Bolhafűmag (Plantago afra)

Kép forrása
http://pharm1.pharmazie.uni-greifswald.de/systematik/7_bilder/coolpix/Ma020345.jpg
Leírás szerzője
Tolner Mária

Plantago afra

Népies nevei: Bolhamag, Nyálkás útifű, Útilapu

Az útifű (Plantago) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának az árvacsalán-virágúak (Lamiales) rendjéhez, ezen belül az útifűfélék (Plantaginaceae) családjához tartozó nemzetség.

A bolhafű az utifűfélék nemzetségébe tartozó egynyári növény, 50 cm magasra nő, számos miriggyel ellátott, szőrözött, levelekkel borított hajtása van. Levelei átellenesek 3-8 cm hoszzúak 5 mm szélesek, hosszúkásak, ép szélűek. A virágok aprók, gömb vagy tojás alakban állnak.

Csak a magvakat hasznosítják, az érett magokat megszárítják. A magok hosszú szénláncú szénhidrogéneket tartalmaznak, melyek nyákként vagy rostként mechanikai hatást fejtenek ki. A bolhafű nem klasszikus gyógynövény, hanem hagyományos terápia- és étrend-kiegészítő.

A bolhafűmag magját székrekedés esetén ill. olyan betegséges esetén alkalmazzák, ahol a széklet puhítására van szükség, használják irritábilis bél szindróma és hasmenés esetén is.

 A népi gyógyászatban belsőleg hólyaggyulladásra, külsőleg furunkulusok, bőrkiütések és rovarcsípések esetén alkalmazzák. A bolhafűmagok mindig bő folyadékkal vegyük be (1.10 arányban.)

Szerző által felhasznált források

Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika M-érték Kiadó Kft. Budapest, 2008 ISBN 978 963 9693 61 6

http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Atif%C5%B1

http://www.liberherbarum.com/Minor/HU/Pn0455.htm