Varázsdió (Hamamelis virginiana)

Kép forrása
http://www.botanischergarten.ch/web/boga/bluehende_pflanzen/bluehende_pflanzen06.html
Leírás szerzője
Tolner Mária

Hamamelis virginiana

A Varázsdió  vagy Virginiai varázsmogyoró a  varázsmogyoró-viráguak (Hamamelidales) rendjébe, varázsmogyorófélék (Hamamelidaceae) családjába, varázsmogyoró (Hamamelis) nemzetségbe tartozik.

Észak-Amerikából származó, lombhullató cserje. 3-5 méter magasra nő meg, lombkoronája szabályos. Levelei visszás tojásdadok, fűrészes szélűek. Virágai, melyek miatt oly kedvelt dísznövény, jóval a lombfakadás előtt, még februárban nyílnak. A sárga színű, hosszú és keskeny fonalszerű,szirmok kinyúlnak a virágból, amitől ecsetszerű, borzas megjelenésű. Termése  diószerű tok, mely éréskor hirtelen szétpattanva lövi ki a magokat.

Gyógyításra a száritott lombleveleket, a kérget és az ágak lepárlásából nyert varázsdióvizet használják. Hatóanyagai a cserzőanyagok, a tanninok (katekinek), a proantocianididek és az illóolaj. A varázsdióvíz a Hammamelis virginiana ágainak vízgőzdesztillátuma, csak illóolajat tartalmaz.  Alkalmazzák bőr- és nyálkahártyagyulladások, aranyér ás érgörcs esetén. A cserzőanyagok összehúzzák a szöveteket, segítik a véralvadást és gyulladásgátló hatásúak. A tanninok sejtvédő hatásúak, védik a sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól. A proantocianidinek csökkentik a bőr vízveszterségét.

 Alkalmazása a népi gyógyászatban belsőleg hasmenés, menstruációs panaszok, hányás, külsőleg gyulladt suzzanatok, nehezen gyógyuló sebek, vénaproblémák, aranyér, érgörcs és neurodermitis kezelésére ahsználják.

Szerző által felhasznált források

http://novenyhatarozo.info/noveny/virginiai-varazsmogyoro.html

Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika M-érték Kiadó Kft. Budapest, 2008 ISBN 978 963 9693 61 6

http://www.novenykatalogus.hu/noveny/hamamelis_virginiana/?nid=76324&sid=