Acsalapu, vörös (Petasites hybridus)

Kép forrása
http://www.hlasek.com/petasites_hybridus_ag8237.html
Leírás szerzője
Tolner Mária

Petasites hybridus

Népies neve: kalaplapu vagy nagy szattyú, keserűlapu, gályafű, Bruszturlapi, burdujlapi, kalapfű, kalapos szattyú, mirigyfű

A vörös acsalapu,  a fészkesek (Asteraceae) családjába, a csövesvirágúak (Asteroideae) alcsaládjába tartozó növényfaj. Hegyvidéki patakok, források partjain, nedves réteken termő, évelő gyógynövény.

Nagy termetű növény, szív alakú, szabályosan vagy szabálytalanul fűrészes levelei elérhetik a 90 centiméteres átmérőt is. A levelek fonák oldala szürkén molyhos. Fészekvirágzatai még a levelek előtt jelennek meg, 15–30 cm magasak, tömött mályvaszínű fürtökben állnak, amelyen pikkelylevelek találhatóak. A virágok egy- vagy kétivarúak is lehetnek. Az egyivarú fészekben a bibeszál félhenger alakú, a kétivarú virágban kihegyezett csúcsú, tojásdad alakja van. Az acsalapu március-május között virágzik.

Hatóanyagai a szeszkviterpének, az illóolaj és a pirrolizidin alkaloidok.

Hatóanyagai elősegítik a nyálkiválasztást, izzasztó és köhögéscsillapító hatásai vannak. Teáját légzőszervi megbetegedések ellen használják. Asztmás megbetegedések tüneteinek enyhítésére teaként, külsőleg torokgyulladás elleni öblögetésre is javallott. A gyökeréből készült tea köptetőként, migrént megszüntető házi szerként hasznosítható. A levelek gyulladások és kelések borogatására is használhatók.

A növény gyökeréből készült kivonat kiváló szer a migrénes rohamok megelőzésére, amelyek jelentkezési gyakorisága az acsalapu hatására jelentősen csökken. A páciensek 75 százalékánál a rohamok feleolyan gyakorivá válnak, mint korábban voltak. Mivel a növény olyan anyagokat tartalmaz, amelyek súlyos májkárosodást okozhatnak, kizárólag tisztított késztermékek formájában alkalmazzák . A szedés kúraszerű, azaz 6-9 hónapnyi szedést követően 3-4 hónapos szünetet iktatnak be.

Ezen kívül kezelhetők a növénnyel a fel- és alhas görcsös panaszai is, például az ingerlékeny bél szindróma.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6s_acsalapu

http://www.tgy-magazin.hu/index2.php?option=com_content&task=view&id=747&pop=1&page=0&Itemid=1

Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika M-érték Kiadó Kft. Budapest, 2008 ISBN 978 963 9693 61 6