Gyöngyajak, szúrós (Leonurus cardiaca)

Kép forrása
http://novenyhatarozo.info/noveny/szuros-gyongyajak.html
Leírás szerzője
Tolner Mária

Leonurus cardiaca

A szúrós gyöngyajak a  árvacsalánfélék (Lamiaceae) családba tartozó virágos növény. Eredetileg Közép-Ázsiában honos, de ma már világszerte elterjedt gyógyhatása miatt.

Nagy termetű növény. Felálló, erős szára szögletes, nem nagyon ágazik el, csak rövid, virágos hónaljhajtásokat fejleszt. Levelei kétfélék: az alsók kevésbe tagoltak, karéjosak, fűrészes szélűek. A felsők jellegzetes formájúak, nem téveszthetőek mással: mélyen három karéjúak, a középső karéj némileg hosszabb a szélsőknél. Keresztben átellenesen, nyéllel kapcsolódnak a szárhoz. A fehér-rózsaszín virágok a levelek hónaljában örvekben nyílnak, de a csúcs közelében már olyan szorosan egymás felett vannak az örvek, hogy fürtnek tűnik. A csészelevelek szúrós fogakban végződnek, a felső párta szőrös háta kelti azt a benyomást, hogy az egész virágzat szőrös. Termése makkocska.

Hatóanyagai: alkaloidok, almasav, borkősav, citromsav, cserző anyag, flavonoid, coszforsav, glikozid, hyperozid, illóolaj, kalcium, kálium, katechin, keserűanyag, kolin, kvercitrin, limonén, rutin, stachydrin, szaponin, tannin, ursolsav. E és C vitamint tartalmaz.

A  leonurin alkaloid enyhe vasodilator tulajdonságú és simaizom-lazító hatása is van, ezért régóta használják szíverősítőnek és menstruáció szabályozására. Tartalmaz még keserűanyagokat, iridoid glikozidokat, diterpéneket, flavonoidokat (rutin és kvercetin), cseranyagot (tannin), illóolajokat és A-vitamint.

A bábák is használják a szülés könnyítésére. Használják még gyomorgörcsök, menstruációs panaszok és álmatlanság kezelésére is.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%BAr%C3%B3s_gy%C3%B6ngyajak

http://novenyhatarozo.info/noveny/szuros-gyongyajak.html

http://fitoterapiakalauz.hu/szuros-gyongyajak-leonurus-cardiaca/