Lósóska fajok (Rumex spp.)

Kép forrása
http://www.chromos-agro.com/korovi/Rumex_spp.jpg
Leírás szerzője
Tolner Mária

Rumex spp.

népies neve: lósóska, lósósdi, lósurgya

A lósóskák a eserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó fajok.

Évelő vagy kétéves növények. A szikes pusztáktól a havasi legelőkig, a lápoktól a homokbuckákig mindenfelé teremnek. Többnyire erőteljes és fásodó gyökértörzsük van. A száraik 20-200 cm magasak. Leveleik az esetek többségében nagyok, szíves, lekerekített, nyélbe keskenyedő vagy dárdás vállúak. Zöldessárga virágaik június-szeptemberben nyílnak. Termésük 3 oldalú makkocska, melynek az egyes fajok pontos azonosításában van kulcsfontosságú szerepe. a fitoterápiában használt fajai között említhető a havasi lósóska (Rumex alpinus L.), a fodros lósóska (Rumex crispus L.) és a réti lórom (Rumex obtusifolius L.).

Felhasznált részek, drogok: elsősorban a termés (Rumicis fructus) és a gyökér (Rumicis radix= Lapathi /acuti/ radix), ritkábban a levél (Rumicis folium).

A termésekben és a levelekben főként flavonoidok, a gyökerekben antrakinon-származékok és cserzőanyagok. A gyökerek legfontosabb hatóanyagai az antrakinon-származékok (1-4%) és cserzőanyagok, a virágos hajtásokban és a termésekben az antrakinonok mellett a flavonoid-vegyületek is jelentősek (mennyiségük a terméséréshez közeledve fokozatosan csökken).

A termés és a magvak elsősorban antimikrobiális hatásúak (több kórokozóval (például Shigella dysentheriae, Staphylococcus aureus, Salmonella fajok, Proteus vulgaris stb.) szemben is kifejezett antibakteriális hatása van), a  gyökerek az antrakinonok mennyiségétől függően gyomorerősítő (stomachicus), emésztésjavító (digestív) hashajtó (laxans) és összehúzó hatásúak.

A termések bakteriális eredetű, ún. nyári hasmenések megszüntetésére gyógyteának elkészítve; a gyökérdrogok emésztésre ható és bőrápoló gyógyteák, illetve készítmények összetevőjeként használják.

Az antrakinon-származékokat tartalmazó gyökérdrogok fogyasztása azonban várandósság és szoptatás ideje alatt nem ajánlott.

Szerző által felhasznált források

http://www.patikamagazin.hu/gyogynovenyek/adatlap/184

http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/5530-gyogynovenyek-hatas-szerint:-emesztest-javitok.html