Tyúkhúr (Stellaria media)

Kép forrása
http://www.plant-identification.co.uk/skye/caryophyllaceae/stellaria-media.htm
Leírás szerzője
Tolner Mária

Stellaria media

Népies nevei: Árnyékszeretőfű, libafű, lúdfű, lúdhúr, madáreleség, madárhúr, pipehúr, tikhúr, tyúkbegy.

A tyúkhúr vagy közönséges tyúkhúr a szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjának csillaghúr (Stellaria) nemzetségbe tartozó, általánosan elterjedt, a nitrogénben gazdag talajokat kedvelő gyomnövényfaj. Egyéves, hideg évszaki növény; ősszel vagy télen csírázik, majd áttelel.

A tyúkhúr vékony karógyökerével, heverő szárának csomóiból eredő bojtos gyökereivel szilárdan kapaszkodik a földben. Levelei átellenesen állnak. A szár alsó levelei nyélbe keskenyednek. Kora tavasztól késő őszig virágzik, gyakran enyhe téli napokon is. Virágai aprók, fehérek, a levelek hónaljában vékony kocsányokon fejlődnek, magánosak vagy álernyős virágzatot alkotnak. Virágaiban a csészék szabadok, ami az Alsinoideae alcsalád jellemzője. A felső állású magházból fogakkal nyíló hosszúkás toktermés fejlődik. Egyedenként több ezer mag terem. A virágzás és a termés megjelenése időben nem különül el. A magvak 2 °C-on már csíráznak, csírázóképességüket 25 évig is megtarthatják a talajban.

A népi gyógyászatban számos gyógyhatása ismert: epe- és veseműködést segíti a teája. Kőoldó hatása is van. Nyálkaoldó, gyulladáscsökkentő.

Egyike azon gyógynövényeknek, amelyek a vérben levő koleszterint-szintet csökkentik. Napi egy csésze tyúkhúr tea pár hét alatt az elfogadott értékre viszi le a koleszterinszintet. Reggel, éhgyomorra fogyasszuk.

Használjuk még köhögésre, vizelethajtásra. Kifacsart levét desztillált vízbe keverve fáradt szemre való borogatást nyerünk.

Szaponintartalma miatt fogyasztása nagyobb mennyiségben hasmenést, hányást okozhat egyes állatoknál (ló, szarvasmarha, bárány).

Szerző által felhasznált források

http://novenyhatarozo.info/noveny/kozonseges-tyukhur.html

http://alternativgyogyaszat.network.hu/blog/gyogyitasrol-maskepp-klub-hirei/tyukhur-stellaria-media

http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/tyukhur.html

http://www.balintcseppek.hu/gyogynoveny-lexikon/tyukhur-stellaria-media/127/24