Citrus aurantium L
Népies neve: auranci, oránzs
A szappanfaalakúak (Sapindales) rendjébe a rutafélék (Rutaceae) családjába tartozik.
A narancsbogyó külső rétegét, a jellegzetes sárga színű héját a kereskedelemben – színe alapján – „flavedó”-nak nevezik. A külső héj (Aurantii cortex) illóolajat, keserűanyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz, közkedvelt aromájú ízesítő fűszert készítenek belőle. A héj belsőbb, fehér rétege taplószerű, melyet „albedó”-nak neveznek. A bogyó belseje sárga és lédús.
A narancs leve vitaminokban gazdag.
Nyers állapotában reszelve, de szárítva is használják. Higiéniai szempontból fontos, hogy a felhasználás vagy szárítás megkezdése előtt alaposan tisztítsuk meg. Különböző édességek, cukrászati termékek, likőrök, de édes sütemények és krémek készítéséhez, de sütve készített szárnyas ételekhez is használják.
A narancs tele van antioxidánssal: karotinnal, és flavonokkal. A benne levő limonene különösen a mell- és tüdőrák elleni harcban hatásos.
Nagyon jó ízjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító.
A keserű citrom, a Citrus aurantium még napjainkban is fontos szerepet játszik a világ különböző népeinél. Rossz hangulat és gyengélkedés ellen a leveléből készült teát isszák. Más növényekkel keverve magas vérnyomás és epehólyagbántalmak ellen hatásos. Teája elősegíti a jó alvást és feloldja a reggeli idegességet. Afrikában leveles hajtásai közkedvelt gyógyszernek számítanak, és a piacok megszokott árucikkei. Indiában is megbecsülik értékes tulajdonságait, ezeken a vidékeken gyomor-, máj- és mellkasgyengeségek gyógyítására használják. Csodatevő hatását a leveleiben levő alkaloidának, az l-sztahidrinnek köszönheti.
A kürasszó kéreg a nyugat-indiai szigetcsoport egy részén termő, különleges narancsfajta héja. Ebből készítik a "Curaçao" néven ismert likőrt (kürasszó-likőr) vagy a narancsos csokoládét is.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Narancs
http://vitaminbank.hu/citrusfelek.php#3