Ördögcsáklya (Harpagophytum procumbens/zeyheri)

Kép forrása
http://luskiewnik.strefa.pl/harpagophytum.html
Leírás szerzője
Tolner Mária

Harpagophytum procumbens/zeyheri

Az ördögcsáklya vagy afrikai varjúköröm a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába, ezen belül az árvacsalán-virágúak (Lamiales) rendjébe és a szezámfélék (Pedaliaceae) családjába tartozó faj.

A Namíbia, Botswana és Dél-Afrika félsivatagos vidékeiről származó évelő növény kúszó szárán a levelek keresztben átellenesek, magánosan álló virágai alul sárga, feljebb élénkpiros pártájúak. Az ördögcsáklya barnás, fás termése kampós kinövéseivel horogra emlékeztet.

Hatóanyagai:alanine, arginin, aszparaginsav, béta-karotin, cink, fenilalanin, fenolglikozid, fenolsav, flavonoid, foszfor, fruktóz, glicin, glutaminsav, glükóz, hisztidin, iridoid, kalcium, kálium, kobalt, koffeinsav, króm, leucin, lizin, magnézium, mangán, nátrium, olaj, ón, palmitinsav, prolin, szacharóz, szelén, szerin, szilícium, sztearinsav, szterol, triterpén, ursolsav, valin, vas,

B1, B2, B3 és C vitamint tartalmaz.

A növény gyulladáscsökkentő és fájdalom-csillapító hatását klinikai kísérletek igazolták. Több mint 600 degeneratív ízületi betegségben szenvedő személynél folytatott vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy a betegség fajtájától függően a növény hatékonysága 42%-85%-os. A legújabb kutatások szerint a növény az impotencia kezelésében is hatékony, valamint hatásos fájdalom-csillapító.

Az ördögcsáklya belsőleg manapság elsősorban enyhe reumás fájdalmaknál ajánlott. Enyhe ízületi fájdalmak csökkentésére belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmas.

Előfordulhat, hogy a növény hasmenést okoz. Terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96rd%C3%B6gcs%C3%A1klya

http://fitoterapiakalauz.hu/ordogcsaklya-harpagophytum-procumbens/