Perilla vagy Kínai Bazsalikom (Perilla frutescens)

Kép forrása
http://www.plantoftheweek.org/week427.shtml
Leírás szerzője
Tolner Mária

Perilla frutescens

Népies nevei: fekete csalán, cserjés perilla, kínai bazsalikom, vad szezám

A kínai bazsalikom az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe, az ajakosak (Lamiaceae) családjába tartozó növény alapvetően zöld és lila levelű fajtájátt különböztetjük meg. A perilla egy egynyári növény, bolyhos szára általában lila vagy zöld, négy hosszanti barázdával. A levelek ovális vagy kör alakúak, 7-13 cm hosszú és 5-10 cm szélesek, a levelek felszíne apró szőrökkel borított. A levelek színe mindkét oldalán lehet zöld vagy lila, de az aljukon csak lila. A levélnyél lapos és bolyhos. Napfénykedvelő, közepes vízigényű. 60-80 cm magas, jó elágazású, zárt bokrot nevel. Levele és szára sem csíp. Márciusban vetjük cserépbe, az edzett palántákat május végén ültetjük ki. Október végén virágzik.  A növény mirigyszőreiben lévő anyag rovarriasztó hatású.

Délkelet-Ázsiából behozott növény a cserjés perilla, vagy ismertebb nevén fekete csalán. Kellő mennyiségű víz és nap esetén, bárhol megtermelhető, utak mentén, erdősávok szélén is megtalálható. Kínában szinte bárhol megtalálható.

A drogot (Perilla folium) a levelei és virágai szolgáltatják, érett magjaiból kivonatokat sajtolnak.

A növény hatóanyagai a luteolin, kávésav, rozmaringsav, flavonoidok, anthocianinok.

Főzetét elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt használják. A Perilla kivonat helyi, dermális (krém és szappan) alkalmazása segítséget jelenthet a viszketés és vörösség enyhítésében. A kínai bazsalikom Távol-Keleten tradicionálisan alkalmazott gyógy- és fűszernövény. Leveleit a kínai gyógyászatban allergiás tünetek enyhítésére, bőrpanaszok kezelésére használják. Napjaink kutatásai a növény levelének erős antiallergén hatását bizonyítják. A Perilla frutescens magjából nyert olaj kedvezően befolyásolhatja az allergiás tünetek kialakulását és hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Szerző által felhasznált források

http://www.drflora.hu/?p=2821

http://www.novenykatalogus.hu/noveny/perilla_frutescens/?nid=89884&sid=