Tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccos)

Kép forrása
http://www.ac-besancon.fr/crdp/flore/Ericaceae/especes/vaccinium_oxycoccos.htm
Leírás szerzője
Tolner Mária

Vaccinium oxycoccos

A tőzegáfonya  a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó, Magyarországon védett, tőzegmohalápokon élő jégkorszaki reliktum növényfaj.

Alacsony, 5-10 centiméter hosszú, meddő, legyökerező oldalhajtásokkal rendelkező örökzöld törpecserje. A levelek elliptikusak, hegyes csúcsúak, legfeljebb 15 milliméter hoszúak, élük visszahajló, színük fényes zöld, fonákuk fehéres. A virágok a kúszó hajtások csúcsán erednek, a kocsányok 2-4 centiméter hoszúak, enyhén pelyhesek, hosszuk felénél általában két apró levélcsökevényt viselnek. Az enyhén rózsaszínű, vagy fehér színű párta négy cimpájú, a cimpák hátrahajlók, 5-6 milliméter hosszúak.

Észak-Amerika, Európa és Ázsia északi részein elterjedt, tőzegmohalápok nedves részein él.

Védettsége miatt termésének gyűjtése, termesztése Magyarországon engedélyhez kötött. Közeli rokona a hazánkban nem őshonos amerikai tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) szabadon termeszthető.

A tőzegáfonya mindössze 3% cukrot tartalmaz, pektintartalma 0,7%. 

Igen magas ásványisó-, fém- és nyomelem-tartalmának, valamint sejtvédő festékanyagának köszönhetően igencsak sokrétűen alkalmazható. Tudományosan is igazolt, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésben és kiegészítő kezelésében igen hatékony, a szem különféle betegségeinek kezelésére is használható - elsősorban farkasvakságra, homályos látásra, baktériumölő hatású. Jó hatású a húgyúti bakteriális fertőzések esetén.

 

 

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C5%91zeg%C3%A1fonya

http://www.informed.hu/eletmod/wellness/fito/?article_id=88015

http://www.patikamagazin.hu/index.php?cikk=6214