Torma (Armoracia lapathifolia Usteri )

Kép forrása
http://jardino.e-monsite.com/rubrique,semer-le-raifort,389359.html
Leírás szerzője
Tolner Mária

Armoracia lapathifolia Usteri

népies neve: torma, orrtekerő torma, turma

A káposztafélék vagy keresztesek (Brassicaceae) családjába tartozó lágyszárú, évelő növény, megvastagodottföld alatti hajtása alkalmas fogyasztásra. A megvastagodott rizóma orsógyökérben folytatódik. A rizómából kiinduló gyökerek 80-100 cm mélységig is lehatolnak a talajba. Az alsó harmadából kiinduló vastagabb gyökereket dugványnakfeldarabolva használják továbbszaporításra.

A tápanyagok raktározására szolgáló megvastagodott gyökértörzsből az első évben csak tőlevelek fejlődnek. A hosszúkás-lándzsás tőlevelek hossza elérheti a 60-80 cm-t is, csipkés szélűek és hegyesek.

Egyes termesztett fajták levelei rövidebbek (10-30 cm-esek), keskeny-hosszúkásak. Az 1-1,5 m magasra megnövő szára a csúcsi részén erősen elágazik. Az ép levél-lemezű tőlevelekkel szemben a rövid nyelű alsó szárlevelek karéjosak vagy fésűsen, szárnyasán szeldeltek. A legfelső szárlevelek keskeny-lándzsásak és majdnem ülnek a száron.

A virágszár kialakulása a második évtől várható, de általában csak akkor fejlődik ki, ha több évig marad egy helyen a növény. Összetett sátor virágzata sok. egyszerű virágból áll. A négy zöld csészelevéltől a négy szabadon álló sziromlevél fehér színe élénken elüt. Hat porzójából négynek hosszabb a porzószála. Felső állású, hosszúkás alakú termője két termőlevélből alakul. Hosszúkás vagy gömbös becőke termése 1-5 mm hosszú, rekeszeiben a 4 vagy ennél több mag két sorban foglal helyet. Az 1,5-2,0 mm átmérőjű gömbölyű magok felülete sima. Idegen és önbepor-zás egyformán előfordul, ennek ellenére a termesztett fájták rekeszei általában magtalanok. Szaporítása ezért ivartalanul, gyökérdugványozással lehetséges.

Felhasznált része a gyökér (Armoraciae rusticanae radix).

Főbb hatóanyagai a mustárolaj és mustárolaj-glikozidok, kávésav-származékok, C-vitamin, peroxidáz enzimek.

Antibakteriális, vizelethajtó, emésztésjavító, bőrvörösítő, keringésfokozó és sebgyógyító hatású.

Felhasználják belsőleg a légutak és a húgyutak fertőzéseinek, illetve étvágytalanság kezelésére; külsőleg reumás bántalmak esetén bedörzsölőszerek alkotórészeként, illetve a hajhullás folyamatának lassítására, megállítására alkalmas hajápolószerek hatóanyagaként.

Szerző által felhasznált források

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/torma.html

http://www.patikamagazin.hu/gyogynovenyek/adatlap/22