Kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens)

Kép forrása
http://www.viable-herbal.com/images/herbs/wintergreen-isp.jpg
Leírás szerzője
Tolner Mária

Gaultheria procumbens

Népies nevei: keleti teabogyó, dobozbogyó, fogolybogyó, szarvasbogyó, henye fajdbogyó, vagy amerikai fajdbogyó

A kúszó fajdbogyó  a fajdbogyók egy faja, mely Észak-Amerika észak-keleti területein őshonos, a hangafélék (Ericaceae) családjába  az áfonyaformák (Vaccinioideae) alcsaládjába tartozik.

A kúszó fajdbogyó egy törpecserje és jellemzően 10-15 cm magasra nő. Levele örökzöld, tojásdad, ovális alakú, 2-5 cm hosszú, 1-2 cm széles, olajmirigyekkel, amikből a fajdbogyóra jellemző "télizöld" azaz, édes-mentás igazi hamisítatlan téli-tea hangulatú illat árad. Virága harang alakú, 5 mm hosszú, fehér és fürtben, illetve különállóan nyílik. Nyáron virágzik. Bogyós gyümölcse van, ami egy 6-9 mm átmérőjű száraz kapszulában foglal helyet és húsos csészelevelek veszik körül.

Savas kémhatású talajt kedvelő acidofil növény. Főleg erdei fenyő és keményfa erdők alkotta társulásokat kedveli, bár inkább csak a naposabb területeken hoz bő termést.

A kúszó fajdbogyó hosszú rizómái segítségével "kúszik" a talajon. Ezek a rizómák a talaj felső 20-30 mm-es rétegében találhatóak. A sekély talajban rejtőző rizómák miatt ugyan a legtöbb erdőtüzet nem éli túl, de a rövid ideig tartó, illetve enyhe lefolyású erdőtüzek sértetlenül hagyhatják a rizómát, amelyből a növény képes újranőni akkor is, ha a föld feletti részeket teljesen elemésztette a tűz.

Gyümölcse ehető, menta ízű. A levelekből és a törpecserje zsengébb hajtásaiból finom gyógyteát készítenek a szokásos szárítási és egyedényes főzési folyamat során. Annak érdekében, hogy a levelekben minél több metil-szalicilát maradjon, néhány nappal a fogyasztás előtt meleg vízben erjesztik.

Felhasznált részei a levél (Gaultheriae folium) és a télizöld-olajként is ismert illóolaj (Gaultheriae aetheroleum).

Főbb hatóanyaga az illóolaj (metil-szalicilát fő alkotórésszel, melynek mennyisége meghaladja a 90%-ot).

Illóolaja rendkívül magas metilszalicilát tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító.

Leveleit, illetve kivonatait reumás eredetű megbetegedések kiegészítő kezelésére teakeverékek, tabletták és kapszulák hatóanyagaként, vagy egyik összetevőjeként; illóolaját fájdalomcsillapító hatású kenőcsök alkotórészeként mozgásszervi megbetegedések okozta fájdalmak mérséklésére.

A külsőleg alkalmazott készítményekben hosszabb távon is alkalmazható koncentrációja 2-5%, azonban több, külsőleg alkalmazott gyári készítményben a metilszalicilát koncentrációja meghaladja a 15%-ot.

A kúszó fajdbogyó illóolaját tartalmazó készítmények nem alkalmazhatók a szájon át szedhető véralavadásgátló gyógyszerekkel együtt. A metilszalicilát nagy felületen, nagy adagban történő alkalmazása során a methotrexat toxicitása és a szulfonil-karbamid tartalmú gyógyszerek vércukorszint-csökkentő hatása felerősödhet. A metilszalicilát a felsoroltak mellett fokozhatja más, helyileg alkalmazott gyógyszerek hatását is, ezért ilyen készítményekkel együtt történő használata nem ajánlott.

A szinte kizárólag metil-szalicilátot tartalmazó illóolajat nagyon kis mennyiségben fogkrémek, rágógumik, valamint sörök és kólaitalok ízesítésére használják.

A télizöldolajat és annak fő hatóanyagát masszázsolajok és szájápolószerek (fogkrémek, szájvízek), valamint bőrápoló készítmények (pl. akne elleni) összetevőjeként használják fel.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%BAsz%C3%B3_fajdbogy%C3%B3

http://aromax.hu/hu/termekeink/reszletek/telizoldolaj/

http://www.patikamagazin.hu/gyogynovenyek/adatlap/96