Ciprus, európai (Cupressus sempervirens)

Kép forrása
http://es.wikipedia.org/wiki/Archivo:Cupressus_sempervirens.JPG
Leírás szerzője
Tolner Mária

Cupressus sempervirens

Az európai ciprus vagy örökzöld ciprus  a ciprusfélék (Cupressaceae) családjába tartozó növényfaj. A keleti mediterrán régióban őshonos, illetve Iránban van egy elszigetelt populációja.

A jellegzetesen mediterrán növényt dísznövényként termesztik, vagy szélfogó sövényként ültetik. A szürkésvörös kérgű fának kis, háromszög alakú pikkelylevelei 4 sorban, tetőcserépszerűen egymásba borulnak és az egész ágat beborítják. A termős virágzatok alkotják a tobozokat. A horgas csúcsú tobozpikkelyek eleinte húsosak, dereszöldek, majd megfásodnak.

Hatóanyag: 0,2-1,2% illóolaj: furfurol, pinen, camphen, silvestren, cymol, terpineol-4, cadinen, cedrol (=cipruskámfor), diterpén izophyllocladen, biflavon

Az oligomer flavonok enzimgátló hatásúak. Ez a laboratóriumi körülmények között bizonyított tulajdonság magyarázza érvédő szerepüket a visszérbetegségek kezelésében.

Mivel hatékonynak bizonyult valamennyi visszér-elégtelenség kezelésénél, a ciprus tobozát lábdagadás, visszértágulat és aranyér esetében ajánlják. A ciprust egyébként gyakran használják vadgesztenyével és őszi csodamogyoróval együtt.

A ciprustoboznak mind ezidáig még tartós kezelés esetén sem mutatták ki semmilyen mérgező hatását.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_ciprus

http://www.scribd.com/doc/48065361/Gyogy-es-elelmiszernovenyek