Szomáliai balzsamfa (Commiphora myrrha)

Kép forrása
http://www.cactus-art.biz/schede/COMMIPHORA/Commiphora_myrrha/Commiphora_myrrha/Commiphora_myrrha.htm
Leírás szerzője
Tolner Mária

Commiphora myrrha

A szomáliai balzsamfa a szappanfaalakúak (Sapindales) rendjébe, a balzsamfafélék (Burseraceae) családjába tartozó növényfaj. A belőle előállított szirupot mirhának nevezik.

A Commiphora fajok főleg Szomáliában, Jemenben és Kelet-Etiópiában fordulnak elő. A kb. 10 m magas fa törzse alacsony és vastag, a színe szürkéssárgás. Összetett levelei kicsinyek, a levélkék szúrós hegyűek. Fehér vagy zöldes színű virágai aprók.

A mirhának fertőtlenítő hatása van, különösen hatékony a szájnyálkahártya és a gége betegségeinek kezelésében. Külsőleg ugyancsak jó tulajdonsága miatt alkalmazzák sebgyógyulás elősegítésére és sebfertőtlenítésre. Az illóolaj összetevői gyulladásgátló és fájdalomcsillapító anyagot tartalmaznak

A mirha külső használatra, kis sebek ápolására ajánlott. Igen hatékony a torokfájás enyhítésére és a szájbetegségek ('fogíny-, száj-nyálkahártya-gyulladás, fogprotézis okozta gyulladás'), valamint a garatbetegségek kezelésére. Az ókorban a halottak balzsamozására használták. Teája a népi gyógyászat szerint étvágyjavító, hisztériás rohamok és a vitustánc gyógyszere.

A mirha kizárólag külső használatra ajánlott. Mellékhatása, ha az előírás szerint alkalmazza, nincs, de elhúzódó használat esetén allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szom%C3%A1liai_balzsamfa

http://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/Di%C3%A9ta/Gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek_%C3%A9s_gy%C3%B3gyhat%C3%A1suk