Indiai orgona, Neem fa (Azadirachta indica A. Juss.)

Kép forrása
http://www.plantoftheweek.org/week310.shtml
Leírás szerzője
Tolner Mária

Azadirachta indica A. Juss.

A mahagónifélék (Meliaceae) családjába tartozik. 15 m magasságot is elérő, terebélyes, trópusi örökzöld fa. Törzsének és idősebb ágainak kérge vastag, durva, hosszanti irányban vagy ferdén barázdált. Levelei páratlanul szárnyaltan összetettek, a levélkék a csúcsi levél kivételével átellenesen helyezkednek el. Csillag alakú virágai aprók, fehérek vagy ibolyásfehérek, illatuk a jázminvirágéra emlékeztető. Ehető termései oválisak, tompavégűek, sárgák vagy narancssárgák. Magvai hosszúkás tojásdadok, barnák, kihegyezett csúcsúak, ehetőek.Indiában, Burmában és Kína egyes részein honos.

Felhasznált részek, drogok: a kéreg (Azadirachtae indicae cortex), a levél (Azadirachtae indicae folium), a mag (Azadirachtae indicae folium) és a magvakból hidegen préselt zsíros olaj (Azadirachtae indicae oleum, Margosae oleum).

Hatóanyagai a flavonoidok, triterpén-származékok, karotinoidok, szerves savak, ásványi anyagok. Legfontosabb vegyületének az azadirachtint tekintik, ami sok készítménynek (pl. rovarok elleni növényvédőszernek) a hatóanyaga.

A levél antimikrobiális, antioxidáns, bőrtápláló, bőrnyugtató, fekélyellenes; a termések és a magvak féreghajtók, illetve a rovarok szaporodási ciklusára kedvezőtlenül hatók; a magolaj antibakteriális, gyulladás- és fájdalomcsillapító; a kéreg fertőtlenítő, összehúzó és tonizáló hatású.

A magolajat külsőleg reumás izületi gyulladás, zúzódás és rándulás, külsőleg sejtregeneráló, bőrtápláló, bőr vízmegtartó képességét és rugalmasságát fokozó kozmetikai készítmények alkotórészeként; a levélkivonatot bőrfertőtlenítő és gyulladt bőr ápolására alkalmas összetételekben, sebgyógyulást elősegítő készítményekben, valamint fog- és szájápoló készítmények hatóanyagaként; a kérget — ami elsőrendű és hagyományosan alkalmazott fogápolószer — fogkrémek- és szájápolószerek fontos összetevőjeként.

A levélkivonatok érzékeny bőrűeknél bőrgyulladásokat idézhetnek elő. A levélkivonatok használata várandósoknak, szoptató anyáknak és 12 éven aluli gyermekeknek ellenjavallt.

Szerző által felhasznált források

http://www.patikamagazin.hu/gyogynovenyek/adatlap/29

http://www.novenykatalogus.hu/noveny/azadirachta_indica/?nid=78183&sid=