Pénzlevelű lizinka (Lysimachia nummularia)

Kép forrása
http://it.wikipedia.org/wiki/File:Lysimachia_nummularia_kz.jpg
Leírás szerzője
Tolner Mária

Lysimachia nummularia

A pénzlevelű lizinka  a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának az erikavirágúak (Ericales) rendjéhez, ezen belül a kankalinfélék (Primulaceae) családjához tartozó faj.

A pénzlevelű lizinka csaknem egész Európában megtalálható, csak a Földközi-tenger közvetlen környékén hiányzik. Nem védett.

A pénzlevelű lizinka kúszó növekedésű, elheverő szárú évelő növény, 10-50 centiméter hosszú hajtásokkal. Csak sűrű állományokban emelkedik fel kissé. A levelek átellenesen állnak, egy síkba rendeződnek, többnyire kerekdedek szívesek, ritkán tojás alakúak, tompák, mirigyesen pontozottak, 1.5-2 centiméter szélesek. A virágok egyesével fejlődnek a középső levelek hónaljában. A párta 1.5-2 centiméter széles és napsárga színű, cimpái 8-18 milliméter hosszúak, belül sötétvörös mirigyekkel pontozottak. A csészecimpák szélei átfedik egymást.

A pénzlevelű lizinka nedves rétek, legelők, liget- és láperdők, árnyas erdők, nedves gyomtársulások lakója; tápanyagban gazdag vályogtalajokon nő, 800-1000 méter magasságig.

A virágzási ideje májustól augusztusig tart.

A pénzlevelű lizinka kisebb mértékben maggal, inkább legyökerező hajtásaival terjeszkedik, melyek mögött az idősebb részek elhalnak.

Tartalmaz szaponinokat, procianidineket.

Régebben fekélyek és nehezen gyógyuló sérülések gyógyítására használták.

Külsőlegesen használják meleg párakötések, borogatások alakjában reumás fájdalmakban, idegzsábában, zúzódások, törések utáni állapotok kezelésében. Antibiotikus és gyulladáscsökkentő hatású, ezért felhasználható bőrgennyesedéses betegeknél a fürdővíz adalékának formájában, a nagy hajlatok idült bőrfertőzésében (eritrazma) : 10%-os vizes főzetét teszik a fürdővízbe.

A száj nyálkahártyájának gyulladásaiban (sztomatitis), fogínygyulladásban (gingivitisz), fogágybetegségben (paradontózis, parodontózis) öblögetőszerként használják. A vizes kivonat naponta frissen készítendő. Szeszes kivonata ecsetelésre alkalmas.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9nzlevel%C5%B1_lizinka

Rácz Gábor, RÁCZ-KOTILLA ERZSÉBET, LAZA ARISTIDE :Gyogynovenyismeret. CERES KÖNYVKIADÓ

Bukarest, 1984.