Xysticus luctator (egy pókfaj)

Kép forrása
www.pavuky.sk/en/ pg/pg_thomisidae.htm
Leírás szerzője
Berenkei Réka Krisztina

Rendszerezés:

Ország

Állatok (Animalia)

Törzs

Ízeltlábúak (Arthropoda)

Altörzs

Csáprágósok (Chelicerata)

Osztály

Pókszabásúak (Arachnida)

Rend

Pókok (Araneae)

Család

Karolópókok (Thomisidae)

Nemzettség

Xysticus

Faj

Xysticus luctator

 

Tulajdonságok:

A hossz a nőstényeknél 7−10 mm, a hímeknél 6−7 mm. Jellegzetes testtartásukról könnyen felismerhetők. Előre-hátra illetve oldalra is tudnak mozogni, illetve futni. Alapjában vörös-barna színű. Potrohuk hát-hasi irányban egy kissé lapított. Potroha teteje sötét barna, oldala többé-kevésbé világosabb. Potroha teteje enyhén mintázott, a hímeknél világos csíkok láthatók. Szövőszemölcseik rövidek, hálót nem szőnek csak biztosítókötelet és kokont. A láb sárgás-barna, narancsos-barna. Az első két pár láb proximálisan sötétbarna és foltokban sötétebb. Hátulsó lábakon a sötét foltok világosabbak, mint az elsőkön. Az első két pár lábuk erőteljesebb, egyformán hosszabb, mint a harmadik és negyedik pár láb, és többnyire feltűnően széttárva tartják („karoló” láb). Fejtorának oldala sötét barna és közepén sárgás-barna, narancssárgás-barna színű sáv húzódik, ami nagyon elmosódott. Szemük hiányzik, vagy csak nagyon fejletlen. Az ivarlemez egy nagy, többé-kevésbé keresztirányú-ovális gödröcskéből áll.

 

Elterjedés:

Ez a ritka faj főként Közép-, és Kelet-Európában terjedt el, de találtak Ázsiában is egyedeket.

 

Táplálkozás:

A karolópókok nevüket onnan kapták, hogy táplálékukat „karolólábaikkal” ragadják meg: első két pár lábuk jóval hosszabb a második két párnál. Növényeken vagy a talajon egy helyben, „tárt karokkal” üldögélve várják prédájukat akár órákig is. Ha a zsákmány elég közel kerül, átölelik és felfalják.

 

Pókszabásúak szaporodása:

A pókszabásúak váltivarú állatok. Mivel párzószerve csak néhány fajainak van, a spermát a hímek kis szövedékbe helyezik. Ezt a talajra, kövekre, növényekre rakják. A nőstények innen veszik fel az ivarkészülékükkel. Más fajok hímjei a csáprágó, tapogatóláb vagy valamelyik járóláb segítségével maguk juttatják a nőstény ivarnyílásába a spermát. Bár vannak elevenszülő (vivipar) fajok is a pókszabásúak rendszerint megtermékenyített petéket raknak le. Sokszínű petéjük barázdálódása felületi típusú (segmentatio partialis superficialis). Számos faj gondozza az utódait.

A Xysticus luctator párzási időszaka nyáron van. A selymes kokonba zárt, növényre ragasztott petéket a nőstény őrzi. A kikeléshez 2-3 hét kell, hogy elteljen. Körülbelül 1 évig élnek.

Szerző által felhasznált források

http://wiki.spinnen-forum.de

http://hu.wikipedia.org/

Állattan (Szerkesztette: Bakonyi Gábor),  főiskolai jegyzet