Ászkarákfaj, Oniscus asellus

Kép forrása
http://micropics.org.uk
Leírás szerzője
Pusztai Bianka

Rendszertani besorolás:

Királyság: Animalis

Törzs: Arthropoda

Crustacea altörzsbe tartozó: Crustacea

Osztály: Magasabbrendű rákok

Rend: ászkarákok

Család: Onisciade

Nem: Oniscus

Faj: asellus

 Élőhely:

Aközönséges szárazföldi ászkarákok (alfaj Oniscus asellus asellus) egyike, a széles körben a legelterjettebb Nyugat-Európában. Az alfaj O. asellus occidentalis főként Nagy-Britannia és Franciaország nyugati délnyugatra található. A faj különösen kedveli a rothadó fa, és az egyik leggyakoribb faj, amely kerti rönkök és kövek alatt található. Nagy valószníséggel megtalálhatók még: házakban, melyekhez nedves tornác is tartozik, gazdasági épületekben, konyhákban és így tovább. 

Azonosító:

  • Legfeljebb 16 mm hosszú, és legfeljebb 6 mm széles.  Lapos, barna-fekete halvány foltos és sápadt „élű” lemezek jellemzik.

Jellemző:

 

  • fényes, egyenletes felület, szürkés fehér margók, néha a kis sárga pontok
  • széles ellipszis alakzat és a test elég lapos
  • szegmenseiben ostor és hosszú antennnák találhatók
  • nincs jelentős kiemelkedés vagy középső lebeny a fejen (szemben: Porcellio scaber, ahol található egy apiculate kiugrás középen)
  • nincs "tüdő" (a "fehér szerv") Porcellio scabernél 2 pár van a hason, ventrális oldalán.
  • Viselkedés: először nem fut el, ragaszkodik a felszínhez

Oniscus asellusnak erős exoskeletonja és hét pár lába van, de a hat párral születik. Antennái vannak, melyek kb elérik a teljes testhosszának a felét, melyeket érzékelésre használja a sötétben.

Táplálkozása: 

A szárazföldi ászkarákok fő tápláléka a zöldség, különféle törmelékek, mint pl elhalt növényi és állati anyagok, beleértve a rothadó fát is.

 Szaporodása:

Oniscus asellus ivarosan és ivartalanul is szaporodik.  Az ivaros szaporodáskor, ami általában sötétben fordul elő,a hím az antennái mozgatásával hívja a nőstényt. A párzási időszakban szaporodásra képes nőstény létrehoz, úgynevezett  "fészekalja zacskókat", amelynek egymást átfedő levél-szerű szerkezete, úgynevezett  "oostegites" van, amely ’ál-padlót’ képez a test alján. A megtermékenyített peték  ebben a folyadékkal töltött kamrában vannak, és ha teljesen kifejlettek, akkor másznak ki belőle.

Szerepe az ökoszisztémában: 

Hatékony lebontó talaj- és korhadéklakó szervezetek.