Gömbvillám okozta állatpusztulás

Kép forrása
http://www.hetek.hu/fokusz/200107/villamlatogatas
Leírás szerzője
GK

Több ezer beszámoló alapján a gömbvillám fehér vagy sárgás fényű, nem fényesebb egy 100 wattos izzónál, kiterjedése egy golflabda és egy strandlabda mérete között változik. A szemtanúk elmondása szerint átlagosan 15 másodpercig látható, és robbanásszerűen vagy fény- és hangjelenség nélkül tűnik el. A gömbvillám úszik a föld közelében, mozgásirányát látszólag nem befolyásolja a szél. Megfigyelték, hogy a földnek ütközve visszapattan, elektromos tér hatására pedig eltérül (1)

Állítólag nappal, világosban nem is nagyon látszik a gömbvillám, inkább csak a levegő remegése észlelhető az áttetsző gömbvillám körül. A kísérőhangok viszont félelmetesek és erősek lehetnek.

2001-ben Büssün 100 tehenet terített a földre egy hatalmas dörgések közepette megjelenő gömbvillám. A 100-ból 17 nem kelt fel többé, halálos áramütés érte őket (3).

Szemtanúk vallomása szerint:

"A mellettem lévő tehén elbukott, és mintha elsötétült volna előttem minden. Akkor megfordultam, úgy futottam kifelé az istállóból, megrázott a sínvas, ahogy ráléptem, pedig gumicsizma volt rajtam." ....

"Nemcsak az István mellett álló tehén rogyott össze, hanem mind a száz. Mint egy varázsütésre, kéz érintése nélkül, néhány másodperc leforgása alatt. Rúgkapáltak, próbáltak kiszabadulni a lánc fogságából, és úgy bőgtek, hogy állítólag még a faluban is hallani lehetett. Olyan volt, mint egy atombomba"....

"Valahogyan kivilágosodott előttem még az ég is, amikor fölcsapódott ..... az a porcelánkarika a csarnok fölött, az darabokra ment. Kettő is eltörött. Egy a villanyoszlopon, egy a csarnok tetejin. Mikor egyet csattant, akkor abbahagyott mindent, akkor a többi tehén fölkelt, 17 darab ottmaradt."