Fűrészpálma ( Serenoa repens)

Kép forrása
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/SawPalmetto.jpg
Leírás szerzője
Tolner Mária

Serenoa repens

A fűrészpálma  az egyszikűek (Liliopsida) osztályába, a pálmavirágúak (Arecales) rendjébe és a pálmafélék (Arecaceae) családjába tartozó faj.

A fűrészpálma akár 6 méteresre is megnő, éles fűrészes levelei vannak. Fényes zöld levelei hosszúak és hegyesek. Sárga vagy elefántcsontszínű virágai egyedüliek vagy csoportokban találhatók. Ovális, húsos termése egy magot tartalmaz.

Gyógyításra az oliva nagyságú sötétpiros termést használják, mely szárítás után fekete lesz. Fontosabb hatóanyagai a szterolok, főleg béta- szitoszterol, a flavonoidok, vízben oldódó poliszacharidok (szénhidrátok), az olaj és a szabad zsírsavak.

 A termés olajos alkotórészei (olaj növényi szterinekkel) felelnek a megnagyobbodott prosztatára (jóindulatú prosztatahiperplázia BHP) kifejtett pozitív hatásért. Az etanolos kivonatban található alkotórészek, például a hosszú szénláncú szénhidrátok gyulladáscsökkentőként hatnak.

 Alkalmazása a népi gyógyászatban hólyaggyulladás, ágybavizelés, emlőmirigy-gyulladások, ekcéma, hörghurut, súlyos köhögés, duzzanat, gyulladások, általános gyengeség esetén és potencianövelés céljára használják.

Kimutatták, hogy a fűrészpálmatermés kivonata jótékony hatású a prosztatára és a működését szabályozó mechanizmusokra. Ezenkívül gyulladáscsökkentő és vízhajtó, íly módon megkönnyíti a vizeletelválasztást és elősegíti a víz kiürítését is.

 Prosztatarák vagy más hormonfüggő daganat esetén kérjük ki orvos véleményét.

Szerző által felhasznált források

Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika M-érték Kiadó Kft. Budapest, 2008 ISBN 978 963 9693 61 6

http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C5%B1r%C3%A9szp%C3%A1lma