Macskakarom (Uncaria tomentosa)

Kép forrása
http://en.wikipedia.org/wiki/Uncaria_tomentosa
Leírás szerzője
Tolner Mária

Uncaria tomentosa

A macskakarom a buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozó 20 cm átmérőjű lián, melynek szára akár több száz méter hosszúra is megnő. Napsugárzás hatására rövid hajtásokat növeszt, melyek végén levelek és éles, karomra emlékeztező tövisek ülnek. Virágzás idején a növény tövisek helyett fehér vagy sárga fahéjillatú virágernyőt növeszt.

 Gyógyításra a növény gyökerének kérgét használják. A növénynek két módosulata van melyek hatóanyagukban különböznek, csak az egyik változat tartalmazza a hatékony pentaciklusos oxindol alkaloidokat.

 A perui népi gyógyászatban a gyökér (esetenként a szár) kérgéből előállított készítményeket rákos betegségek, artritisz, különböző bőrbetegségek, gyomornyálkahártya gyulladás, gyomor-bél rendszer egyéb betegségeinek gyógyítására használják.

A cukorbetegség, a bőrgyulladások, a menstruációs zavarok és az emésztési bántalmak kezelésére javasolt gyógynövény.

A pentaciklikus oxindol alakaloidok szabályozzák az immunrendszer aktivitását, stimulálják a nyugalomban lévő vagy gyenge aktivitású limfocitákat. Gátolja a nagyon aktív limfoblasztokat, melyek autoimmun betegségekben gyulladást okoznak.

Szerző által felhasznált források

Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika M-érték Kiadó Kft. Budapest, 2008 ISBN 978 963 9693 61 6

 http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/articles?aid=20011217154633