Maté (Ilex paraguariensis)

Kép forrása
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Yerba_Mate.jpg
Leírás szerzője
Tolner Mária

Ilex paraguariensis

Más nevei: dél-amerikai magyal, Paraguay magyal

A maté az Aquifoliales rendbe a magyalfélék (Aquifoliaceae) családjába tartozó, Dél-Amerikából származó (Brazília, Argentína, Paraguay) örökzöld fa 4–10 m-re is megnő. Ovális, 10–16 cm hosszú levelei örökzöldek, bőrneműek és csipkés vagy fűrészelt  szélüek. Fehér virágai virágzatba tömörülnek, apró, csonthéjas termése érett állapotban húsos, liláspiros.

Gyógyításra a szárított leveleket, levélnyelet (Mate folium = Maté levél) használják, fontos alkotórészei a purinalkaloidok (elsősorban koffein) a kévésavszármazékok, a cserzőanyagok és a flavonoidok.

Hatása a benne található koffeinnek köszönhető, mely stimulálja a központi idegrendszert, a szív- és vérkeringési redszert. A koffein elősegíti a zsírsavak égését ezért fogyókúra kiegészítésére is használják. Testi és lelki kimerülés estén javasolt.

A népi gyógyászatban belsőleg fekélyek, reuma, vérszegénység és depresszió ellen, láz és fertőzések megelőzésre használják. Külsőleg fekélyek és gyulladások esetén alkalmazzák.

Használják megfázások és influenza, menstruáció előtti tünetek esetén. Teája élénkíti, és ellenállóbbá teszi a szervezetet. Megfázások és influenza ellen magas C-vitamin tartalma miatt javallt. Vízhajtó hatása révén megszünteti a menstruáció előtti puffadtságot.

Magas koffeintartalma miatt gyomoridegességet, hasmenést okozhat!

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Mat%C3%A9

Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika M-érték Kiadó Kft. Budapest, 2008 ISBN 978 963 9693 61 6

 http://www.novenykatalogus.hu/noveny/ilex_paraguariensis/?nid=64799&sid=