Tea (Camellia sinensis)

Kép forrása
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Csinensis.jpg
Leírás szerzője
Tolner Mária

Camellia sinensis és a Camellia assamica

A  teacserje örökzöld, 5-6 méter magasra is nőhet, a teaültetvényeken azonban 1–1,5 méter magasra visszametszik. Levelei átellenesek, rövid nyelűek, bőrszerűek, sötötzöldek, hosszúkásak vagy rojásdadok. A fiatal levelek fonákjukon szőrözöttek, ezért csillognak. A virágok rövid kocsányúak, egyesével vagy csoportokban állnak a levéltengelyen, fehérek vagy világos rózsaszínűek 35 cm átmérőjűek, 5-7 szirom és cséstelevelük van. A növény termése elfásodott tok barna magokkal. A cserjéről hároméves korában szedhető először levél, a legjobb minőségű árut 7-8 éves koráig adja.

A teafajok közül csak kettő, a kínai tea (Camellia sinensis) és az assami tea (Camellia assamica) jelentős. A kínai tea levelei kisebbek, vaskosabbak, durvább erezetűek, az assami nagyobb levelű, vékonyabb, finom erezetű

A teát hagyományosan három csoportba sorolják aszerint, hogy a fermentációs folyamat hogyan zajlott le:

zöld tea: minimális oxidáció.

o fehér tea: nagyon fiatal levelek, melyek nem oxidálódtak.

o sárga tea: nagyon kíméletes erjedésen esik át, míg a levelek sárgás színezetet kapnak.

o kukicsa vagy Téli tea: olyan gallyak és régi levelek tördeléke, melyeket a téli teacserjéről szednek, majd tűz fölött szárítanak. Egészséges, Japánban népszerű ital; a makrobiotikus diéta helyesli fogyasztását.

* oolong (烏龍茶; vulung): az oxidációt a folyamat közepén állították meg.

* fekete tea vagy másképp vörös tea : jelentős mértékű katechinoxidáció.

tömbtea:

o puer (普洱茶)(kínaiul öreg földet jelent): a teák egy különleges csoportja. Míg a legtöbb teafajtát szedésének és feldolgozásának évében fogyasztják, addig a puer több mint 50 éves is lehet. Ezalatt az idő alatt erős, jellegzetes ízt kap, melyet a leveleken (vagy a már golyó vagy tömb alakú lepréselt tea esetén a teakockákon) kialakuló penészréteg okoz. A teát gyakran nagyon hosszú ideig áztatják (a tibetiek például egész éjjel). A puert Kínában gyógyító erejűnek tartják.

más változatok: Létezik jó néhány ritkán fellelhető teafajta, melyek nem illeszkednek a fenti csoportosításba. Ezeket gyakran a hagyományos kínai gyógyítás során használják.

o csung csa (虫茶): szó szerint „féregtea”; ez a főzet a teacserje levelei helyett a magjaiból készül. A kínai gyógyítás a forró nyári hőség okozta bajok enyhítésére, valamint az influenza tüneteinek kezelésére használja.

Hasznosítható növényi részek: A fermentált (fekete tea) vagy nem fermentált (zöd tea) és szárított leveleket használják. hatóanyagai a purin alkaloidok, például koffein, melyet teinnek is neveznek, triterpén szaponinok, flavonoidok flavonolok és illóolaj.

 A népi gyógyászatban frissitőitalként és hasmenés ellen használják.

 Vizsgálatok bizonyítják, hogy a zöldtea-kivonat hatására a zsírégetés fokozódik.

Szerző által felhasznált források

Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika M-érték Kiadó Kft. Budapest, 2008 ISBN 978 963 9693 61 6

 http://hu.wikipedia.org/wiki/Tea