HATÓANYAG NEVE, KÉPLETE, MEGJELENÉSI FORMÁJA | |
Név | Dieldrin |
Vegyületcsoport | organochlorin (PAN), klórozott hidrokarbonát (RxList) |
CAS szám | 60-57-1 (ESIS) |
Molekulaképlet | C12H8Cl6O (ESIS) |
Megjelenés | fehértől világos barna színű kristályok (PPDB) |
ALKALMAZÁS, HATÁSOK | |
Alkalmazás, | peszticid, inszekticid (PAN) |
Elsődleges hatás | Rovaroknál stimulálja központi idegrendszert, a GABA sejtek által szabályozott klorid csatornák antagonistája (PPDB) |
Mellékhatások | ingerlékenység, remegés (TOXNET), fejfájás, szédülés (PAN) |
FIZIKAI-KÉMIAI TULAJDONSÁGOK | |
Moláris tömeg | 380,909 g/mol (PubChem) |
Sűrűség | 1,75 g/cm3 (PPDB) |
Olvadáspont | 177 oC (PPDB) |
Forráspont | 385 oC (PPDB) |
Gőznyomás | 0,024 mPa 25 °C-on (PPDB) |
Vízoldhatóság | 0,14 mg/l 20 °C-on (PPDB) |
Stabilitás | felezési ideje 60-120 óra (TOXLINE) |
Hidrolízis | pH>7 esetén t1/2 = 95 nap (ACS) |
Fizikai, kémia, biológiai állandók | |
H, Henry-állandó | 6,19*10-4 [-] (PPDB) |
Kow | 5,01*103 7-es pH-n és 20oC-on (PPDB) |
Koc [l/kg] | 12 000 (PPDB) |
pKa | nem disszociál (PPDB) |
BCF, biokoncentráció | 1 300 algáknál néhány óra alatt (TOXLINE) Akkumulálódik a vízi szervezetkeben, elsősorben a vízből, de inkább a lenyelt táplálékból kerül be a szervezetükbe. Földben élő állatoknál feldúsul a szövetekben, egyéb szárazföldi állatoknak a tojásában. Baktériumokra csekély hatása van. (TOXLINE) Felgyülemlik a zsírszövetben, májban, agyban, és az emlősök izomszövetében (PubChem) |
VISELKEDÉSE A KÖRNYEZETBEN | |
Abiotikus degradálhatóság és | az eldrin metabolitja lehet a dieldrin (PPDB) |
Biodegradálhatóság és | mikrobák által kevéssé mobilizálható (PPDB) |
KÖRNYEZETMINŐSÉGI KRITÉRIUMOK | |
Határértékek | 0,03 μg/l vízben WHO (PPDB), expozíciós határ 15 percre 0,74 mg/m3, 8 órára 0,25 mg/m3, Kanadában a maximális elfogadható koncentráció ivóvízben: 0,7 μg/l (PAN), tipikus TWA 0,25 mg/m3 (MSDS) |
MÉRT KONCENTRÁCIÓJA A KÖRNYEZETBEN | |
Koncentrációja a környezetben (mérési adat) | Élelmiszerekre: Kevesebb, mint 1 mg/kg szövet, sütőtökben 0,03 mg/kg, uborka és tök 0,02 mg/kg, egyéb zöldségekben és gyümölcsökben és gabonában 0,01 mg/kg (PPDB) |
ÖKOSZISZTÉMÁRA GYAKOROLT HATÁS | |
Vízi ökoszisztémára gyakorolt hatások | Nagyon mérgező a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszan tartó károsodást okozhat (ESIS) |
Akut toxicitási adatok (LC50, EC50) | Cypretta kawati (Ostracoda) LC50 = 185 μg/l/24 óra; |
Krónikus toxicitási adatok (NOEC, LOEC) | - |
Szárazföldi ökoszisztémára gyakorolt hatások | növények felveszik és raktározzák, megtalálható az állatok zsírszövetében is (RxList) |
Akut toxicitási adatok (LC50, EC50) | Passer domesticus (házi veréb) tojóknál szájon át LD50 = 47,6 mg/kg |
Krónikus toxicitási adatok (NOEC, LOEC) | NOEC = 0,025 mg/kg testtömeg patkányoknál |
EMBERRE GYAKOROLT HATÁS | |
Általános káros hatások | lenyelve mérgező, bőrrel érintkezve toxikus, szájon keresztül hosszabb időn át a szervezetbe jutva mérgező: súlyos egészségkárosodást okozhat (ESIS) heveny mérgezés, ritkán halálos, nem okoz maradandó károsodást (TOXLINE) fejfájás, szédülés, orrfolyás, hányás, néhány esetben vonaglás, kóma, lassú légzés (PAN) |
Lebontás az emberben, távozása a szervezetből | nagyrésze, és a bomlástermékei a széklettel kiürülnek, egyes bomlástermékek a vizelettel is kiürülnek, több hét vagy év szükséges a teljes mennyiség távozásához (RxList) |
Endokrin rendszert károsító | igen (PPDB) |
Immunrendszert károsító | immunrendszer hatékonyságát csökkenti (US EPA) |
Szövetkárosító | - |
Mutagén | V-79 fajtájú kínai hörcsögökre 10 mikromólos adagokban pozitív eredményt adott a kutatás, mutagén (TOXNET) |
Karcinogén | rákkeltő hatás korlátozott mértékben bizonyított (ESIS), karcinogén (TOXNET) B6C3F1 fajtájú nőstény egér egyedek esetében 0; 2,5; 5 ppm anyagot juttatva a szervezetükbe 80 héten keresztül a kísérlet negatív eredményt adott. nagyon kis hozzájárulása lehet emberi rákos megbetegedés kialakulásához (TOXLINE) gyanús (PPDB) |
Reprotoxikus, teratogén | gyanús, átmegy a placentán, megtalálható az anyatejben (RxList), növeli a kisgyermekek elhalálozási számát és csökkenti a szaporodási sikert, valamint születési rendellenességet okoz (US EPA) |
Akut toxicitási adatok (LD50) | emlősöknél akut orális LD50 = 46 mg/kg (PPDB) |
Krónikus toxicitási adatok (NOEL, LOEL) | - |
EGYÉB JELLEMZŐK | |
| legkisebb konc. ami már halált okoz: 10mg/kg testtömeg elfogadható napi bevitel: 0,0001 mg/kg testtömeg/nap (TOXLINE) |
1. ESIS – http://esis.jrc.ec.europa.eu/ (European chemical Substances Information System, European Comission, Joint Research Centre, Institute for Health and Consumer Protection)
2. TOXNET - http://toxnet.nlm.nih.gov/ (Toxicology Data Network, NLM US, National Library of Medicine)
3. TOXLINE Aldrin and dieldrinWHO Working Group on Technical Specifications for Manufacture and Evaluation of Yellow Fever Vaccines, Geneva, Switzerland, 13-14 May 2009.
Ferguson M; Shin J; Knezevic I; Minor P; Barrett A; WHO Working Group
Vaccine. 2010, Dec 6; 28(52):8236-45. [Vaccine] [PubMed]
Environmental Health Criteria , 91 (1989) 335 p
4. PAN–http://www.pesticideinfo.org/ (Pesticide Database, Pesticide Action Network North America)
5. RxList-http://www.rxlist.com/script/main/hp.asp (The Internet Drug Index
6. CPDB http://potency.berkeley.edu/ (Carcinogenic Potency Database, The university of California, Berkeley Lab, Lois Swirsky Gold, PhD, director)
7. Aldrin and Dieldrin in Drinking-wate Background document for development of WHO Guidelines for Drinking-water Quality, World Health Organisation 2003
8. PubChem - http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov (PubChem Public Chemical Database, National Centre for Biotechnology Information)
9. PPDB- http://sitem.herts.ac.uk/aeru/projects/ppdb/index.htm (Pesticide Properties Database, Agriculture and Environment Research Unit)
10. MSDS – http://msds.chem.ox.ac.uk (Chemical and Other Safety Information, Safety data sheet, Oxford University)
11. US-EPA – http://www.epa.gov/ (US Environmental Protection Agency)
12. ACS Publications-http://pubs.acs.org (Journal of Agricultural and Food Chemistry)
Dynamics of pesticides in tropical conditions. 1. Kinetic studies of volatilization, hydrolysis, and photolysis of dieldrin and .alpha.- and .beta.-endosulfan, Naresh C. Singh, Tara P. Dasgupta, Earle V. Roberts, Ajai Mansingh, J. Agric. Food Chem., 1991, 39 (3), pp 575–579 DOI: 10.1021/jf00003a028, Publication Date: March 1991