Ftalátok korlátozása az EU-ban

Szerző
GK

REACH: Dán javaslat a ftalátok korlátozására az EU-ban 

2011. szeptember 11-én az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) dán javaslatra korlátozást javasolt ftalátokra, melyek műanyagdalákként, lágyítószerként igen sok műanyagban megtalálhatóak. Dánia kiegészítené a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról (REACH) szóló rendeletetben a korlátozandó anyagok listáját a ftalátokkal. A javaslat  négy ftalát vegyület beltéri használatát korlátozná, valamint azon ftalátot tartalmazó termékek használatát, amelyek direkt kontaktus révén érintkeznek a bőrrel vagy a nyálkahártyával (gyermekjátékok, bőr, textília, szex-játékok, stb.). Az ECHA várja az érdekeltek hozzászólását a nyilvános konzultációra szánt időszakban.

Dánia korlátozási javaslatot nyújtott be négy gyakran használt ftalát vegyületre (DEHP, BBP, DBP, DIBP)
Dánia jegyzőkönyvben javasolta négy gyakran használt ftalát (DEHP, BBP, DBP and DIBP) forgalmazását és használatát. Az Európában előállított ftalátok több mint 90%-át használják PVC-lágyításra. Padlóban, lambériában, műanyag burkolatokban és egyéb műanyag cikkekben is előfordulnak. Ezen ftalátok a reprodukciót károsító hatásaik miatt kerültek a korlátozási listára. A ftalátok széleskörű használata aggodalmat keltett különös tekintettel a használati cikkek miatti humán kitettségre. A dosszié a lakosság kitettsége szempontjából tárgyalja a négy ftalát vegyület hatását. A nyilvános konzultáció a korlátozási javaslatról 2012. március 16-án zárul. Az ECHA várja az érdekeltek hozzászólását 2011. december 16-ig.

A korlátozási javaslat
Dánia javaslatot dolgozott ki, XV. melléklet (Annex XV) címen, négy ftalát vegyület (DEHP, BBP, DBP és DIBP) korlátozására. Ebben javaslatot tett arra, hogy tiltsák be azon termékek forgalmazását és használatát, melyek 0,1% felett tartalmaznak egyet is a 4 egészségkárosító ftalátból. E kontextusban, használatnak minősül a termékek elhelyezése, raktározása, tartása, adagolása, felszerelése, rögzítése vagy egyéb beltéri alkalmazása. A melléklet továbbá megindokolja a jelenlegi jogszabály hatálytalanításának szükségességét és egy átmeneti időszakot javasol a korlátozás bevezetésére. Az 1 melléklet tartalmazza a javaslat hatálya alá eső és a hatálya alá nem eső termékeket.

Ftalátok használata
A korlátozásra javasolt négy ftalát több mint 94%-át használják PVC-lágyításra. A beterjesztett dokumentum rámutatott arra, hogy a négy ftalát vegyületből az EU, 2009-2010 között, évente 230.000 tonnát termelt. 2009-ben az EU területén 184 000 tonnát használtak fel a négy ftalát vegyületből. Az EU területén 2009-2010 között a négy ftalát vegyület éves össztartalma a korlátozásra javasolt termékekben 170 000 tonna volt (ami 36%-os csökkenés 2007-hez képest).

A korlátozás szükségessége

A ftalátok használatát az Európai Unióban a reprodukciót (DEHP, BBP, DBP, DIBP), ill. a gyermek fejlődését károsító hatásaik (DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP és DNOP) miatt korlátozzák. A szervezetbe elsősorban élelmiszerrel – a csomagolóanyagokról –, valamint porral belélegezve kerülhetnek. Egyes ftalátok a hormonrendszerbe avatkozva korai pubertást okoznak, károsítják a férfiak szaporodási képességét és csökkentik a serdülő hímneműek tesztoszteronszintjét, ami alacsony spermaszámhoz vezet, ezért összefüggésbe hozhatók a férfiak termékenységi problémáival. A ftalátok át tudnak jutni a placentán, és a gyermeket már az anyaméhben is károsítják.

A tiltás valószínűsíthető következményei
A benyújtott javaslat csökkenti a lakosság kitettségét a négy ftalátot (DEHP, DBP, DIBP és BBP) tartalmazó termék használatának korlátozásával. A jelenlegi engedélyezés feltétele a vegyületekre és keverékeiknek forgalmazására és használatára vonatkozik, de nem terjed ki a vegyületeket tartalmazó termékek forgalmazására. A dán javaslat tárgyalja az engedélyezési folyamat hatásait. A dokumentum szerint a legtöbb ftalát-használatra létezik környezetbarát alternatíva.

Annex 1:
A javaslat alá tartozó használati termékek listája

- gyermek használati termékek (DIBP);
- gépkocsi, vonat, hajó, csónak, repülőgép stb belső tere;
- padló és lambéria;
- beltéri kábelek szigetelése;
- elektromos és elektronikus felszerelések;
- burkolatok bútorokhoz;
- táskák, bőröndök és hasonló tárgyak felülete;
- abrosz, zuhanyzófüggöny és hasonló termékek;
- linoleum;
- víz-matrac és felfújható matrac;
- tapéta;
- lábbeli
- textil;
- vízi eszközök és játékok (fürdőmellény, felfújható úszógumi stb,);
- radír;
- labdák és sportfelszerelések
- szex-játékok;
- kerti tömlők;
- kerti eszközök, melyek foggantyúja tartalmaz ftalátokat

A javaslat alá nem tartozó termékek listája:

- kültéri kábelek és drótok szigetelése;
- nagyipari eszközök;
- tetőfedő anyagok;
- autóaljzat bevonat,
- kertészeti eszközök, melyek nem a foggantyú részben tartalmaznak ftalátokat

Source: http://www.bureauveritas.com/wps/wcm/connect/bv_com/group/home/about-us/our-business/our-business-consumer-products/news+and+events/regulatory+bulletins/danish_new_phthalates_restrictions