Napelem hulladékfény hasznosítására

Kép forrása
http://azolcsosag.hu/Hasznos_kutyuk/Zseblampak/Uj_mini_napelemes_LED_lampa
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A beltéri, szórt fény hasznosításában, helyesebben a fény újrahasznosításában sikerül egy walesi társaságnak nagymértékű hatásfok-javítást elérni.

A G24i társaság publikációja szerint a fényérzékeny festett cellákra alapuló technológiájukban sikerült egy minden korábbinál nagyobb hatásfokú anyagot létrehozniuk. Az új anyagtechnológiai megoldáson alapuló napelem átlagosan 26%-os hatásfokkal képes átalakítani a beltéri fényt elektromos energiává, amely jelentősen meghaladja a korábban maximálisan elért 15%-os hatásfokot. A társaság vezető kutatója szerint, akit egyébként az érintett technológiával kapcsolatos felfedezéséért idén Albert Einstein tudományos díjjal tüntettek ki, az alkalmazott eljárás optimálásával elérhető lehet a 40%-os átalakítási hatásfok is.

A hulladékfényt hasznosító eljárás megcélzott és javasolt hasznosítás elsősorban a háztartási elektronikai eszközök működtetése. Ezek a beltéri napelemek kiválthatják a háztartási eszközökben használatos elemeket és akkumulátorokat, illetve jelentősen csökkenthetik a készenléti "stand-by" üzemmód által felhasznált hálózati energiát (mely a becslések szerint a teljes lakossági áramfogyasztás akár 8%-áért is felelhet).

Az új anyagból készült fényérzékeny fólia gyártása nem igényel jelentős beruházást, a már meglévő gyártósorok képesek az előállítására.

Egy hasonló újításról számol be egy japán fejlesztő csapat, melynek további ígéretes adottsága, hogy a fényátalakító fólia átlátszó, tehát akár ablaküveg helyett vagy ablaküvegbe ágyazva is használható. 

Ezek az úgynevezett Sphelar napelemek tulajdonképpen megszilárdult szilikon cseppek, amelyek 1,8 mm átmérőjűek és átlátszóak. Az elemeket bele lehet ágyazni az üvegbe, hogy létrejöjjön egy átlátszó ablak, amely bármely irányból és szögből képes a napfényt befogni. Mivel mindkét oldalával képes fényt begyűjteni, majd a nap fényét átalakítani elektromos árammá, ezért ezek az ablakok a beltéri hulladékfény hasznosítására is alkalmasak.

Szerző által felhasznált források

http://richpoi.com/cikkek/tudomany/elkepeszto-megoldasok-repulo-szeleromu-ingyenelem.html


http://www.alternativenergia.hu/ablakban-a-napelem/36275