Kurkuma (Curcuma longa)

Kép forrása
http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Curc_lon.html
Leírás szerzője
Tolner Mária

Curcuma longa

Angol neve: turmeric

magyar népies neve: kurkunna gyökér, indiai sáfrány.

A gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó fűszer- és gyógynövény. Hazája Ázsia, Kína és az indiai szigetek.

A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő, Ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer, gyulladáscsökkentő, vérkeringés-élénkítő, emésztést segítő hatása miatt.

A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére.

Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható, fő hatóanyaga, a kurkumin révén. A vizsgálatok szerint hatóanyagai erősítik az epehólyagot; gátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentik a trombózisveszélyt; serkentik a zsíranyagcserét (valószínűleg a súlycsökkenést is); koleszterincsökkentő hatású; javítja a látást; fájdalomcsillapító, véralvadásgátló, gátolja az érelmeszesedés kialakulását, javítja az emésztést, oldja a bélgörcsöket, serkenti az epe kiválasztását, a máj működését, és véd a fekélyek kialakulása ellen és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A kurkuma nem épül be a szervezetbe, nagyon élénk tisztító hatása van.

Hatóanyaga a kurkumin (dicinnamiol-metán), mely csípős ízű, sárga színű anyag, valamint micrént, xantorizént, turmeront is izoláltak a növényből.

Főbb összetevői az esszenciális olajok – szeszquiterpén, ketonok, zingiberin, borneol, valepotriátok; sárga pigmentanyagok – kurkumin.

A fűszert, a sárga színű, gyömbérre emlékeztető gyöktörzse, és gumója (Curcumae rhizoma) a méregmentes, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, és sajátos aromája, sárga festőszíne miatt kedvelik.

A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze, de használják tésztafélék, levesek színének, ízének javítására is. Étvágygerjesztő hatású.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kurkuma

http://novenykatalogus.hu/noveny/curcuma_longa/?nid=70193&rfid=2

http://www.nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/kurkuma.html

http://naturpont.com/herba/kurkuma/