Indiai citromfű (Cymbopogon citratus)

Kép forrása
http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Cymb_cit.html
Leírás szerzője
Tolner Mária

Cymbopogon citratus

nyugat-indiai citromfű, indiai citromfű, citromos fűszercirok, teve-fű, lemongrass

A perjefélék vagy pázsitfűfélék (Poaceae) családjába tartozó erős citromillatú, évelő fűféle. Legkönnyebben a gyökérgumók elválasztásával szaporítható. Kedveli a gazdag termőtalajt és a napos helyeket. Nem viseli el a hideg, csípős szelet.

A "lemon grass" a sásfélék családjába tartozik és Ázsia-szerte, valamint az USA-ban is termesztik (a legtöbbet Floridában). Hosszúkás lándzsaszerű levelei vannak és mind a levelek, mind a szár erőteljesen rostos. A növény alsó része nagyon világos színű, hasonlóan a zöldhagymáéhoz.

A "lemon grass" az egyik legjobban megkülönböztethető íz a thai és vietnami konyhában, citromos ízt kölcsönöz a curryknek és a sült ételeknek, valamint a klasszikus thai levesnek, a Tom Ka Gai-nak. Felhasználásakor vágjuk le az elszáradt hajtásait a növény külső részéről, hogy így tárjuk fel a belső, zöld növényi részeket.

Párologtatva megkönnyíti az ébrenmaradást, fokozza a koncentrációképességet. Erős antiszeptikus hatású. Lábgombásodás kezelésére, valamint lábizzadás mérséklésére is alkalmas. Megfázás esetén inhalálva enyhíti a kellemetlen tüneteket.

Gyulladásgátló és antioxidáns hatását laboratóriumi kísérletekben igazolták.

A gyógyászatban levélrügyeit és szárát használják. Általában májpanaszok elleni teát készítenek belőle. Gyakorta alapanya kozmetikumoknak is, belőle készítik az citromfű illóolajat, ami nemcsak gazdag A-vitaminban, de fertőzésgátló is, valamint tonikként, élénkítőként és fertőzésgátlóként zsíros bőrre is használják. Egyéb kozmetikumok alapanyaga és aromaterápiás olaj is.

Szerző által felhasznált források

http://terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/citromcirok.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Cymbopogon_citratus