Penicillium roqueforti

Kép forrása
http://saint-nectaire-fromage.fr/?p=217
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A Penicillium roqueforti a gombák rendszerében a következő helyet foglalja el:

  • Ország: Fungi
  • Division: Ascomycota
  • Osztály: Eurotiomycetes
  • Rend: Eurotiales
  • Család: Trichocomaceae
  • Nemzetség: Penicillium
  • Faj: P. roqueforti

Ez a fonalas gomba egy sor ismert roqueforti típusú, vagy kék sajt készítésénél játszik szerepet.  Használata a sajtkészítésben a XI. századra nyúlik vissza, amikoris egy pásztor a friss sajtot ott felejtette egy barlangban, s amikor érte ment már kék volt a rajta megtelepedett penészgombától.

A világ legismertebb, Penicillium roqueforti közreműködésével készült sajtojai a következők:

  • Roquefort sajt,
  • Bleu de Bresse,
  • Bleu du Vercors-Sassenage,
  • Brebiblu,
  • Cabrales,
  • Cambozola (Blue Brie),
  • Cashel Blue,
  • Danish blue,
  • Fourme d'Ambert,
  • Fourme de Montbrison,
  • Lanark Blue,
  • hropshire Blue,
  • Stilton,
  •  Bleu d'Auvergne különféle variánsai,
  • Gorgonzola.