A szénhidrátok bontása során általában sav és/vagy gáz keletkezik. A savképzés kimutatására az 1% szénhidrátot tartalmazó tápoldatba indikátort adagolunk pl. brómtimolkék indikátort. A brómtimolkék indikátor a táptalaj beoltásakor zöld színű, savképzés esetén sárga (a táptalaj lúgosodása esetén a tápoldat kék színű lesz).
Ha kész identifikáló csíkot használunk a dehidrált táptalajt tartalmazó mikrocsövekbe a baktérium tiszta tenyészetéből készített baktérium szuszpenziót mérünk be, 24 órás inkubálás után kiértékeljuk a mikrocsöveket.
dr. Horváth Sándor: Mikrobiológiai praktikum, Tankönyvkiadó, Budapest, 1980
BME Vegyészmérnöki Kar Tanszéki Munkaközösség (1993) Ipari mikrobiológiai gyakorlatok, (Szerkesztő: Puskás, A.) Műegyetemi Kiadó, Budapest