http://hu.wikipedia.org/wiki/Morfin

Morfin

Kép forrása: 
http://hu.wikipedia.org/wiki/Morfin
Leírás szerzője: 
Tolner Mária
http://hu.wikipedia.org/wiki/Morfin

A morfin (INN: morphine (CAS-szám 57-27-2),  a mák (Papaver somniferum) alkaloidja. Opioid analgetikumként (fájdalomcsillapítóként) használják a gyógyászatban.

Ópiumból állítják elő, melynek átlagos morfintartalma kb. 10%. Jelentős még a mákszalmából történő kinyerés Kabay János szabadalma alapján. (Hazánkban is ezt a technológiát használják morfingyártásra.)

A fájdalomcsillapító hatás kialakulásában az agyban és a gerincvelőben elhelyezkedő opiát receptoroknak és az endorfinoknak bizonyított szerepe van. A morfin a fájdalomérző rostokon érkező fájdalom impulzusok transzmisszióját, integrációját és interpretációját befolyásolja, másrészt befolyásolja a fájdalom szubjektív megélését, feldolgozását, gyengíti a fájdalomtól való félelmet és szorongást. Ez az összetett hatás az ópiát receptorokkal különösen gazdagon ellátott limbikus rendszer közvetítésével valósul meg. A cortex és a gerincvelői központok kezdeti ingerlését követően több támadásponton is gátló hatást fejt ki. A reflexfolyamatokat és a gerincvelői funkciókat többségében serkenti. A morfin légzésdepressziót idéz elő az agyi légzőközponton kifejtett direkt hatásán keresztül.

 

Kémiai adatok

IUPAC név:                           7,8-didehydro-4,5-epoxy-17-methylmorphinan-3,6-diol

Képlet :                                 C17H19NO3

Moláris tömeg:                     285,4 g/mol

 

Farmakokinetikai adatok

Biohasznosíthatóság:          ~30%

Fehérjekötés:                       30–40%

Metabolizmus:                      máj 90%

Felezési idő:                         2–3 óra

Kiválasztás vese:                90%, epe 10%

 

Drugbank adatlap: http://www.drugbank.ca/drugs/APRD00215

Pubmed adatlap: http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?cid=5288826