Kapszaicin

Kép forrása
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d8/Capsaicin_chemical_structure.png
Leírás szerzője
Tolner Mária

A kapszaicin (CAS-szám [404-86-4]) egy a fenolból származtatható alkaloid, amitől a paprikát csípősnek érezzük. Először 1876-ban izolálták.

Fizikai tulajdonságai

Színtelen, szagtalan, kristályos vagy viaszos anyag.  Nagyon stabil vegyület: sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, nem bomlik. Lúgokban, alkoholban, éterben oldódik, de hideg vízben oldhatatlan – ezért nem segít, ha a paprika csípését vízivással próbáljuk enyhíteni. Csípősnek azért érezzük, mert ingerli a szájban lévő fájdalom- (hő-)érzékelő idegvégződéseket. Ezeket tartósan érzéketlenné teszi, ezért a rendszeres chilifogyasztók ugyanazt a paprikát kevésbé érzik csípősnek, mint a gyakorlatlanok. Fokozza az ízleléshez szükséges nyálképződést is. Elsőre irritálja a bőrt, de többszöri alkalmazása érzésteleníti a kezelt területet.

A paprika csípősségének mértékegysége a Scoville-egység: ezzel mérik, hogy mennyi kapszaicint tartalmaz egy paprika.

Moláris tömeg: 305,41 g/mol

Olvadáspont :   62 – 65 °C

Forráspont:      210 – 220 °C

 

Kémiai tulajdonságai

IUPAC név:     trans-8-Methyl-N-vanillyl-6-nonenamide

képlet:            C18H27O3N

PubChem adatlap: http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?cid=1548943

 

Felhasználása

A kapszaicines kenőcsök, illetve tapaszok enyhítik a hátfájást, csillapítják a reumatoid artritisz (reumás ízületi gyulladás) és a szenzoros neuropátia (az érzékelő idegek betegsége, a cukorbetegség gyakori kísérőjelensége) tüneteit. A kapszaicines orrspray hatásos a fejfájás, migrén ellen. A kemoterápiával kezelt rákbetegek érzékeny szájnyálkahártyája gyakran begyullad; ez kapszaicines bonbonok szopogatásával orvosolható.

A kapszaicin az örökítő anyagot (a DNS-t) is védi sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító hatásától, emellett serkenti a keringést és csillapítja a lázat. Néhány orvos szerint a kapszaicin véd a gyomor-, illetve a patkóbélfekélytől is. Gyógyszeralapanyag: serkenti az emésztőnedvek elválasztását, de túladagolva gyulladást okoz.

Nyugtató neuropeptidek (enkefalinok és endorfinok) kibocsátására ösztönzi az agyat.

A fájdalomérzékelő idegek blokkolására alkalmas gyógyszerkísérletek "alapvegyülete".

Ingerlő hatása miatt könnygáz alapanyagként is hasznosítják.

 

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kapszaicin