Fehér szantálfa (Santalum album)

Kép forrása
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Santalum_album_%28Chandan%29_in_Hyderabad,_AP_W2_IMG_0023.jpg
Leírás szerzője
Tolner Mária

Santalum album

A fehér szantálfa a szantálfavirágúak (Santalales) rendjébe,a szantálfafélék (Santalaceae) családjába, a Santalum nemzetségbe tartozó növény. 6–10 m magasra nő, levelei bőrneműek és ép szélűek. Kisméretű virágai fürtökbe tömörülnek. A szantálfafélék közül a mérsékelt égöviek lágy szárúak. A gazdanövény gyökereihez tapadt hausztóriumokkal szívják el a vizet. Délkelet-Ázsiából, Indiából, Ausztráliából és Afrikából származnak.

A szantálfát vízhajtó hatása miatt alkalmazza a fitoterápia. A kínai orvostudomány szerint "enyhe, de pikáns ízű" és fájdalomcsillapító hatású.

Alfa és béta szantanolt tartalmaz. Antiszeptikus, antimikrobiális, összehúzó, szélhajtó, vizelethajtó, köptető, szedatív és stimuláló hatású.

Szantalol tartalmának köszönhetően hatékony fertőtlenítő hatású a húgyúti fertőzésekben.

A szantálfa illóolaját ősidők óta alkalmazták a gonorrhoea és a hólyaghurut gyógyítására. Napjainkban ez a szerepe háttérbe szorult, mert megjelentek az antibiotikumok, így a növényt a fitoterápiában mint vízhajtót használják, a vízvisszatartás kezelésében és az alsó végtagok ödémájának megszüntetésére. A kínai orvostudományban a gyomorfájdalmak és a migrén csillapítására alkalmazzák. Külsőleg használva a szantálfa különösképp hatékony a fogíny és a fogak éles fájdalmának csillapítására. Jó hatású bőrproblémák esetén.

Indiában 2000 éves irodalma van a fehér szantálfa felhasználásának, a fát és az olajat egyaránt használják.

A szantálfának semmilyen mérgező hatása nincs, ennek ellenére csak orvosi előírásra ajánlatos használni.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9r_szant%C3%A1lfa

http://en.wikipedia.org/wiki/Santalum_album

http://www.ayurnepal.com/en/chandan.html

http://www.ayurvedicherbaltips.com/Chandan