Alma - egészséges táplálkozás

Kép forrása
http://www.clker.com/clipart-152446.html
Leírás szerzője
gk

Az alma az egyetlen gyümölcs, amit más ételekkel is együtt ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel a gyomrunkban. Ezt már az ókorban is tudták róla, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének.

Nagyon könnyen tudjuk tárolni, télen megfelelő tárolóhelyen eláll addig, amíg, a tavaszi friss gyümölcsök megjelennek a piacon. Jól szállítható.

Ha hiszed, ha nem, akár kizárólag almán is meg lehetne élni, szinte korlátlan ideig.

Több, mint ezer fajta alma terem szerte a világon. Mindegyikben megtalálható a fehérje, a rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor, csersav. Nagy a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma.

Az almát rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Nagy foszfor tartalmának köszönhetően segíti a szellemi munkát végzőket vagy a gyenge az idegzetűeket.

Ha régen nem ettél almát, vagyis kicsit elszoktál tőle, vagy ha nem a legjobban működik a gyomrod, akkor fokozatosan kezdd el az almaevést. Először csak egy-két falatot egyél belőle, de azt nagyon rágd meg, egy harapás almát legalább ötvenszer, mert így alaposan összekeveredik a nyáladdal. Fokozatosan emeld az adagot, de mindig ügyelj arra, hogy az alma jól megrágva, pépként kerüljön a gyomrodba.

Gyümölcsöt csak magában egyél. Ha mást is kívánsz enni, akkor almát ebéd előtt, vagy vacsora előtt legalább egy órával fogyassz.

Bármilyen gyümölcsöt fogyaszthatsz főétkezésként is. Ha úgy érzed, hogy az alma nem csillapítja az éhségedet, akkor ez annak a jele, hogy valami baj van a gyomroddal vagy az emésztőrendszereddel. Próbáld meg ezt tudatosan helyreállítani.

Természetesen, ha már más ételekkel megtömted a hasadat akkor ne erőltesd rá a gyümölcsöt, mert ez nem lesz előnyös sem az egészséged, sem az emésztésed számára.

Jó ha tudod, soha sem a gyümölcs okozza a hasmenésedet, lázadat, vagy más kellemetlenséget, hanem az, amit a gyümölcs előtt ettél.

A gyümölcsök nagy része gyógyító hatású, megszabadítja szervezetünket az eddig okozott károktól, mérgektől.

Az alma  jó tisztító hatású és gyógyító hatással van az alábbi betegségekre:

  • Ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés, és még akkor is segíteni tud, ha veseköved van.
  • Székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza a bélműködésedet, tisztítja a húgyutakat, és a tüdőt.
  • Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgykövet.
  • Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de mégis a szervezetet lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat. Kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti betegségeket.

Jó ha tudod azt, is, hogy másként hat az édes, és másként a savanyú alma.

Édes almát fogyasszanak mindazok, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, és inkább savanykásat mindazok, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.

Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, hasznos mindazoknak akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van, vagy a hölgyeknél jól használható a menstruációs zavarok megszüntetésére.

Minden embernek, de főleg azoknak, akik rendszeresen ülő munkát végeznek, legalább minden második hónapban kellene almakúrát tartani. Ez azt jelenti, hogy legalább egy napig csak almát ehet.

Lehetőleg csak egészséges, lédús, és érett almát együnk. Lehetőleg törekedjünk arra, hogy azonos fajtákat fogyasszunk, ugyanis minden almának más más a savassági foka. Ne keverjük a különböző fajta almákat egymással.

Az almát lehetőleg mindig teljes egészében fogyasszuk el. Ne dobjuk el az alma csutkáját sem, hiszen igen értékes jódot tartalmaz. Az alma fogyasztásával még az áldott állapot alatti hányingert is le lehet küzdeni.

Almakúrát egész évben lehet a szervezet regenerálása érdekében végezni 4-5 héten keresztül, melyből egy hét legyen a bevezetés.