Hidrogén hibrid erőmű

Kép forrása
http://www.mernokbazis.hu/cikkek/n%C3%A9metorsz%C3%A1gban-%C3%A1tadt%C3%...
Leírás szerzője
GK

2011. novemberében Németországban átadták a világ első hidrogén-hibrid erőművét. A projekt célja bemutatni és igazolni, hogy lehetséges fenntartható módon megújuló energiaforrásokra alapozni az energiaellátást, úgy, hogy közben az biztonsággal ki is tudja szolgálni a piaci igényeket. A hibrid erőmű első ízben egyesíti a szél, a hidrogén és a biogáz alapú energiatermelés előnyeit.

A rendszer szíve egy 500 kW teljesítményű túlnyomásos elektrolízis tartály (jobbra fent), amelyből vagy üzemanyagcellás autóknak nyílik tankolási lehetőség, vagy pedig, biogázzal keverve két 350 kW-os teljesítményű erőműegységben termelnek energiát vele.

A három szélturbina által termelt rögtön fel nem használt elektromos áramot, CO2-mentes hidrogéntermelésre használják. A megtermelt hidrogén akkor kerül eltüzelésre, ha a hálózati villamos energia igény kielégítésére nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű szélenergia. A megtermelt és el nem használt hidrogént berlini és hamburgi töltőállomásokon értékesítik.

Az energiatermelő egység teljes beruházási összeg 21 millió €-ra rúgott. Összesen mintegy 5 GWh villamos és hőenergiát biztosít az üzem, utóbbi nyolcvan ház hőigényét fedezi.