Hunyadí János keserűvíz

Kép forrása
http://elismondom.wordpress.com/2012/07/27/saxlehner-palota-es-postamuzeum-budapesten/
Leírás szerzője
GK

Hunyadi János gyógyvíz két fő alkotója a glaubersó és keserűsó.

Magnézium (Mg2+): 2900 mg/l

Nátrium (Na+): 4700 mg/l

Kalcium (Ca2+): 364 mg/l

Hidrogénkarb. (HCO3): 1210 mg/l

Szulfát (SO42-): 21 200 mg/l

Klorid (Cl-): 700 mg/l

Összes alkotóelem: 31 243 mg/l

Alkalmazási területe

A glaubersós gyógyvizekre jellemző a hashajtó és az enyhe bélhurutokat gyógyító tulajdonság. A gyógyvíz végigöblíti a bélfalat és leoldja a baktériumokat, gyulladásos váladékot, s tovább viszi magával és eltávolítja a széklettel. A bél tisztításának eredményeként csökkennek, megszűnnek a kellemetlen hurutos panaszok, a puffadás és a fájdalmak.

Eredményesen alkalmazható erőlködés nélküli székletürítés igénye estén, amely igen fontos agyi érbetegség, agyvérzés utáni állapotok, aranyérbetegség, érelmeszesedés, sérv esetén.

A gyógyvíz hatásos kiegészítője egyes epehólyag-betegségek kezelésének és használata csökkenti az epekőképződés kockázatát is. A glaubersós és a keserűsós gyógyvíz hatására az epehólyag összehúzódik és fokozódik az epe folyadék áramlása a bélbe.  A koleretikus hatáson kívül kolagóg, azaz epehólyag kiürítő hatásuk is van. A keserűsót és glaubersót tartalmazó gyógyvizek elfogyasztása után az epehólyagban pangó epe kiürül, megszűnik az epepangás. Ezeket a változásokat számos emberi megfigyelés, duodenális szondázás és ezáltal nyert epefolyadék elemzése igazolta

A glaubersós gyógyvíz huzamos alkalmazása rendszeres epehólyag-kiürítő és epeelválasztást fokozó hatás eredményeként csökken az epehólyagban az epekőképződés és a gyulladás kialakulásának veszélye.

A gyógyvíz étkezések után fogyasztva gátolja a zsírok és fehérjék felszívódását ezért fogyókúra kiegészítőként, vagy elhízás ellen is alkalmazható.

Adagolás

Az egyszeri hashajtáshoz 2 dl gyógyvíz elfogyasztására van szükség. Amennyiben a gyógyvizet töményen fogyasztjuk a hatás csak 12–24 óra múlva jelentkezik, ha éhgyomorra fele-fele arányban vízzel hígítva,Hunyadi János gyógyvíz langyosan fogyasztjuk, a hatás már 1-2 órán belül bekövetkezik. (Ezt támasztják alá Dr. Sándor Tamás professzor sebészeti betegeken végzett, műtét utáni bélműködés megindítására irányuló vizsgálatai is.) A gyógyvizet éhgyomorra, étkezés előtt fél-egy órával érdemes fogyasztani, bélhurutok kezelésére naponta 1–2 dl mennyiségben, kúraszerűen. Epehólyag-működési zavarok, máj- és cukorbetegség esetén naponta több részletben elosztva 2-3 dl elfogyasztása ajánlott.

Fogyókúra esetén, elhízás ellen napi 3x1 dl gyógyvíz elfogyasztása javasolt a főétkezések után.

Nem használható heveny gyomor- és bélhurut, savhiány, gyomor- és bélfekély, szívgyengeség, valamint hasmenés, hányás és más módon bekövetkezett jelentős folyadékvesztés esetén.

 

Szerző által felhasznált források

Dr. Zajkás Gábor: Emésztőrendszeri panaszok, betegségek és egyes gyógyvizek szerepe kezelésükben. http://www.medaqua.hu/hu/emesztorendszeri-panaszok

http://www.medaqua.hu/hu/gyogyviz/hunyadi-janos