Tesztorganizmus neve | |||||||||||||||||||||||||
Latin név | Spirillum volutans | ||||||||||||||||||||||||
Magyar név | - | ||||||||||||||||||||||||
Angol név | - | ||||||||||||||||||||||||
Rendszertani besorolás | |||||||||||||||||||||||||
- ország | Bacteria [6] | ||||||||||||||||||||||||
- törzs | Proteobacteria [6] | ||||||||||||||||||||||||
- osztály | Betaproteobacteria [6] | ||||||||||||||||||||||||
- rend | Nitrosomonadales [6] | ||||||||||||||||||||||||
- család | Spirillaceae [6] | ||||||||||||||||||||||||
- nemzetség/nem | Spirillum [6] | ||||||||||||||||||||||||
- faj | Spirillum volutans [6] | ||||||||||||||||||||||||
Tesztorganizmus jellemzői | |||||||||||||||||||||||||
Élőhely | pangó vizek, felszíni vizek [3], [4], [5] | ||||||||||||||||||||||||
Fontosabb külső jegyek | Spirillum alakú baktérium. A sejt két végén lophotrich csillózat található, amivel mozogni képes. A sejt belsejében tartalék tápanyag cseppek figyelhetők meg (poli-hidroxivajsav). A Spirillum genuson belül ez a legnagyobb méretű baktérium. Akár a 60 μm-t is elérheti. [7] | ||||||||||||||||||||||||
Táplálkozás | Kemo-hetero-organotróf, mikroaerofil [7] | ||||||||||||||||||||||||
Szaporodás | Osztódással | ||||||||||||||||||||||||
Egyéb fontosabb jellemzők | - | ||||||||||||||||||||||||
Szabványok és referenciák | |||||||||||||||||||||||||
Szabványosított tesztmódszer? | nem | ||||||||||||||||||||||||
Szabvány típusa, száma | - | ||||||||||||||||||||||||
Nem szabványos tesztmódszerek | - | ||||||||||||||||||||||||
Környezettoxikológiai alkalmazás | |||||||||||||||||||||||||
Tesztorganizmus fenntartása | 24 órán keresztül bakto-kaziton-szukcinát sós közegben növesztették 25 C˚-on [2]. Krieg-féle agaron (Krieg húsleves+1,2 g agar+0,1 g NaCl literenként) [1] | ||||||||||||||||||||||||
Teszteléshez használt organizmus jellemzői | 24 órás kultúrák [1] | ||||||||||||||||||||||||
Tesztorganizmus érzékenysége | - | ||||||||||||||||||||||||
Tesztmódszer alkalmassága | Gyors, olcsó, érzékeny módszer biológiai monitoringhoz és toxikológiai vizsgálatokhoz. [2] | ||||||||||||||||||||||||
Tesztelés elve | Szennyezőanyag hatására a tesztorganizmus mozgásképessége csökken vagy megszűnik. [1], [2] | ||||||||||||||||||||||||
Tesztmódszer leírása | A baktérium mintákat különböző ipari telepek vízeiből vették. A pH-t NaOH és ftalát segítségével állították be. A minta előkészítése után, a baktériumokat különböző ideig inkubálták (0,5,15,30,45,60,90,120 percig) és mikroszkóp segítségével figyelték a mozgásképesség csökkenést. [2] 10 db kémcsőbe helyezték a 24 órás baktériumkultúrákat, melyeket 30 C˚-on tenyésztettek. A vizsgálat előtt szobahőmérséklethez szoktatták a baktériumokat, mert a vizsgálat is szobahőmérsékleten folyt. 0,1 ml-t vettek ki a baktériumkultúrából melyeket 10 db streil kémcsőbe helyeztek. (16 db-ot 150 mm-re) Ehhez adagoltak 0,1 ml-t a DTM-ből (meghatározott közeg), 0,8 ml-t az eredeti mintából vagy annak hígításából és vagy desztillált vizet adtak hozzá (negatív kontrol) vagy ismert szennyezőt (pozitív kontrol). 100-szoros nagyítású sötétlátóteres mikroszkóppal vizsgálták a baktériumok mozgóképességét 0,5,10,30,60,120 percenként. Ha nem volt pozitív reakció 5-10 percen belül, akkor a tesztoldatot nagyobb koncentrációban készítették elő. A realatív toxicitását egy adott szennyezőnek az alapján mérték, hogy a baktériumok több, mint 90% mozásképes marad-e 5 percen belűl avagy sem. Az a minimum koncentráció, ahol már nem mozgásképesek az a MEC90. [1] | ||||||||||||||||||||||||
Mérési végpontok | Tesztorganizmus mogásképességének csökkenése/megszűnése. [1], [2] | ||||||||||||||||||||||||
Vizsgálati végpontok | MEC 90 (a legkisebb effektív koncentrációja a toxikus anyagnak, amelytől a tesztorganizmusok több mint 90%-nak elveszik a mozgásképessége előre vagy hátrafele) [1], [2] | ||||||||||||||||||||||||
Méréshez szükséges műszerek | sötétlátóteres 100X nagyítású mikroszkóp [1], [2] | ||||||||||||||||||||||||
Tesztek időigénye | pár óra | ||||||||||||||||||||||||
Egyéb | |||||||||||||||||||||||||
Megjegyzések |
[1]
|
[1] Pearson, Foster, Bishop (1982), Aquatic toxicology and Hazard Assesment, STP 766
[2] Richard N. Coleman and Ansar A. (1985), Microtox and Spirillum volutans Tests for Assesing Toxicity of Enviromental Samples, Enviromental Contamination and Toxicology, 35:443-451
[3] Szentirmai Attila, Naár Zoltán (2000), A mikrobiológia alapjai, Debreceni Egyetem Természettudományi Kar
[4] Mikrobe Wiki, http://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Spirillum
[5] wiseGEEK, http://www.wisegeek.com/what-is-spirillum.htm
[6] wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Spirillum
[7] Dr. Tóth János Attila (2007/2008), Mikrobiális ökológia