Villám

Kép forrása
http://www.insurevents.com/articles/lightning504.htm
Leírás szerzője
GK

A villám nagy energiájú, természetes légköri elektromos kisülés. Keletkezhet felhő–felhő és felhő–föld között. Áramerőssége a 20–30 000 ampert is eléri, kivételes esetekben meghaladhatja a 300 000 ampert is.

A zivatarokban vagy a szupercellában egy vihar alkalmával többféle elektromos kisülés is megfigyelhető. Az egyik a cikázó (vagy vonalas) villám, amely az ún. villámcsatornában jön létre. Ha ez a felhő és a föld között jön létre, akkor lecsapó villámnak nevezzük. Ha viszont a felhők között jön létre, ekkor legtöbbször vízszintes, avagy szöget zár be vele. A másik fajtája a statikus elektromosság megnyilvánulásának az, amit felhővillámnak nevezünk. Ekkor nem látjuk a villámot, csak a nagy fényességet. A harmadik pedig az, amit szakszóval felületi villámnak nevezünk. Ezt leggyakrabban akkor figyelhetjük meg, amikor egyedülálló zivatarfelhőből látjuk a kisülést.

A műhold által készített mozgófilmen az űrből is látható hatalmas villámlásokat figyelhetünk meg. Ezen az űrfelvételen még egy piros színű speciális villám is megfigyelhető, mely a földfelszínről nem megfigyelhető  fényjelenség: a viharfelhők felett, úgy 50−90 km magasságban jelentkezik az atmoszféra külső rétégében, tudósok véleménye szerint ez egy elektromosan gerjesztett optikai fluoreszcencia. Ezt a fényjelenséget az angol "transient luminous event" alapján TLE rövidítéssel illetik.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Vill%C3%A1m

http://hu.wikipedia.org/wiki/Vill%C3%A1m

http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=File%3ARed_Sprite.ogv