A kút szerkezete

Kép forrása
http://kutfuras.weebly.com/kuacutetszerkezet.html
Leírás szerzője
GK

Kútfúrás, kútszerkezet kialakítása

A képen látható leegyszerűsített ábrán mutatjuk be a kútszerkezet helyes kialakítását.

Jelmagyarázat:

TSZ: terepszint

NYVSZ: nyugalmi vízszint

Depresszió (D): leszívás. Függ a talajszerkezettől, a szivattyúteljesítménytől, a vízutánpótlódástól. Térben egy tölcsérhez hasonlítható. A depressziós görbe számítható, és szükséges kiszámítani több kút egymásra hatásakor, vagy épületeknek a kúthoz viszonyított védőtávolságának meghatározásakor, hatótávolság kijelölésekor stb.

ÜVSZ: üzemi vízszint. Víztermelés közben a béléscsőben mért vízszint. Előre kell meghatározni az agyagleszakadási tényező figyelembe vételével. A szakszerűtlenül beállított üzemi vízszint a kút homokolásához, az agyagleszakadási tényező hibás megválasztása a kút vízhozamának csökkenéséhez, akár teljes megszűnéséhez, a kút eldugulásához vezet.

SZÜ: a szivattyú szívótorok távolsága az üzemi vízszinttől.

Nem lehet kevesebb, mint 0,5-1,0 m, máskülönben a szivattyú hűtés nélkül marad és tönkremegy.

SZS: a szivattyú távolsága a szűrőzött szakasztól.Nem lehet kevesebb, mint 0,5-1,0 m, máskülönben a szivattyúba kimosott homokszemcsék kerülhetnek és hamarosan tönkremegy.

SZ: szűrőzött szakasz. Nagyon pontosan kell számolni a hosszát, az elhelyezkedését, a perforáció mértékét stb. Többféle szűrő létezik. Általánosságban elmondható, hogy a perforációk összes keresztmetszete a palást felületének legalább 30%-a legyen. A perforáció keresztmetszetét és a fajtáját minden esetben a talaj szerkezetéhez kell méretezni. A perforáció keresztmetszetét a talajból eltávolítani kívánt szemcseméret határozza meg, attól sem kisebb, sem nagyobb nem lehet. A szűrőnek biztosítania kell az egyenletes beáramlást, úgy, hogy a talajban kialakulhasson a szűrőváz. A nem megfelelő szűrő miatt a talajban un. csatorna képződik, ami azt vonja maga után, hogy a víznek a kút felé mozgása nem a teljes kútpaláston át, hanem annak csak egyes részein keresztül történik. A csatornákban való vízmozgás, vízsebesség lényegesen nagyobb mértékű, mint az egész kútpalást felületén keresztül áramló vízé, aminek természetes következménye az, hogy a víz kimosódásokat eredményez, amely kimosódások nyomán a csatornák beomlanak. Ezzel a kút vize megzavarosodhat és az újabb frakciók megfelelő eltávolításának hiányában dugulást és nagyfokú hozamcsökkenést, illetve a vízszolgáltatás teljes megszűnését is magával hozhatja.

A szűrőnek biztosítania kell a kút vízhozamát, azaz a vízadó réteg adottságaihoz képest, a kútból folyamatos üzemben termelt lehető legnagyobb vízhozamot.

HF: homokfogó. A beáramló szemcsék gyűjtőhelye, amit időszakonkénti karbantartás alkalmával ki kell üríteni.

KT: a kút talpmélysége.

Szerző által felhasznált források

http://kutfuras.weebly.com/kuacutetszerkezet.html