Kút tervezése és engedélyeztetése

Kép forrása
http://www.banyai-kutfuras.hu/kuttervezes/kutfuras-kof-engedelyezes/
Leírás szerzője
GK

A kút tervezése és engedélyeztetése több fázisból áll.

1. Megfelelő jogosultságokkal rendelkező tervezőt kell keresni!

(Ha ezt megtalálta nyugodtan hátradőlhet, sok feladata nem lesz a későbbiekben!

Ha nem, akkor kérem többször is olvassa el a következő leírást, hogy legalább ne érjék váratlanul a hatósági felszólítások, bírságok …! Ha ezt szeretné megelőzni, hívjon a 06 30 365 3878-as számon!)

2. A tervező készít egy vízbeszerzési szakvéleményt, mely rögzíti, hogy az adott helyen mekkora valószínűséggel és milyen mélységtartományban fog rendelkezésre állni a kívánt mennyiségű és minőségű víz. Ha ez megfelelő a megrendelő számára, akkor kezdhető meg az engedélyezési folyamat.

3. A tervező a 18/1996. (VI. 13.) KHVM rendelet alapján kérelmezi az illetékes Felügyelőségnél (KÖF) a kútfúrás vízjogi létesítési engedélyezését.

A KÖF szakhatóságok bevonásával kiadja a vízjogi létesítési engedélyt. Az engedély kiadására a 2004. évi CXL. Törvényben (Ket.) meghatározott 60 napos határideje van hiánypótlások nélkül! Felügyelőségenként változó az engedély kiadásának az ideje, de általában 60 napon belül csak nagyon ritka esetben kapja meg az engedélyes az engedélyét. Ezért a hatósági tevékenységért a 33/2005. (XII. 27.) KvVM rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.

4. A vízjogi létesítési engedély jogerőre emelkedése után lehet megkezdeni a kútfúrást az engedélyben rögzített előírások figyelembevételével!

5. A sikeres kútfúrást követően a kivitelező köteles a kútról Műszaki adatlapot vagy Vízföldtani Naplót készíteni, a szükséges vizsgálatok elvégzésével együtt.

6. A kútfúrás és mellékmunkáinak befejeztével a kivitelező és az építtető köteles műszaki átadás-átvételt tartani a vízjogi létesítési engedélyben szereplő hatóságok ill. szakhatóságok meghívásával.

7. A műszaki átadás-átvételt követő 60 napon belül meg kell kérni a kútra a vízjogi üzemeltetési engedélyt. A tervező a megvalósult állapotnak megfelelően összeállítja a tervdokumentációt és benyújtja a Felügyelőségre. Az eljárás ideje és módja ugyanaz, mint a vízjogi létesítési engedélyezés során, csak az igazgatási szolgáltatási díj lesz az 50 %-a az előzőnek!

8. A kút üzemeltetésével kapcsolatosan be kell tartani a vízjogi üzemeltetési engedélyben előírtakat. (VKJ bevallás, mérések, adatszolgáltatások …!)

Szerző által felhasznált források

http://www.banyai-kutfuras.hu/kuttervezes/kutfuras-kof-engedelyezes/