Kép forrása
http://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2017/07/30/37-eheto-virag-amit-sokoldaluan-hasznalhatunk-a-konyhankban/
Leírás szerzője
GK
Ehető virágok
- Allium – Az alliumcsalád minden virága (póréhagyma, vöröshagyma, fokhagyma) ehető és ízletes!
- Angelika – Fajtától függően a virágok világos levendula-kéktől a mély rózsáig terjednek, és édesgyökérszerű ízűek.
- Ánizs – Mind a virágok, mind a levelek finom ánizsos vagy édesgyökér ízűek.
- Rukkola – A virágok kicsik, és olyan ízűek, mint a levelek. Színük fehér sötétlila csíkokkal vagy sárga.
- Búzavirág – Csak a szirmokat együk, a virág többi része kesernyés.
- Bazsalikom – Több féle színű virága (fehér, rózsaszín, levendula) hasonló ízű, mint a levele, csak enyhébb karakterű.
- Méhbalzsam – A piros virágok menta ízűek.
- Gyermekláncfű – Pitypang
- Borágó – Szép kék virága hasonló ízű, mint az uborka.
- Körömvirág – szirmai enyhén csípősek, fűszeresek.
- Szegfű – A szirmok édesek, illatosak.
- Kamilla – A virágok édes ízűek és gyakran használjuk teaként. A fészekvirágokra érzékenyeknél allergiás tüneteket okozhat.
- Zamatos turbolya – Virágai is finomak.
- Krizantém – Csak a szirmokat használjuk. Egy kicsit keserű, eges fajták csípősek.
- Koriander – Ez az a növény, amit sokan nem kedvelnek íze, illata miatt, pedig virága is gyógyhatású. Használjuk frissen, főzés nélkül, salátákba!
- Citrusfélék – Virágaik édesek és nagyon illatosak.
- Kapor – A sárga virágai olyan ízűek, mint a növény levelei. Cukorbetegek fogyasszanak belőle minél többet!
- Margaréta- Ezek a legkevésbé ízletes szirmok, viszont remekül mutatnak a tányéron.
- Édeskömény _ A sárga édeskömény virágainak íze hasonlít az édesgyökér ízéhez, és szintén gyógynövény.
- Fukszia – Virágaival gyönyörűen díszíthetjük köreteinket.
- Hibiszkusz – Karakteresen savanyú íze miatt óvatosan használjuk a főzéshez.
- Mályvarózsa – Ízletes, vegetáriánus köretek fontos kelléke.
- Impatiens ( nebáncsvirág) -Nincs jellegzetes íze, leginkább díszítéshez használhatjuk.
- Jázmin – Teája igazi csemege, de édes ételekhez is jól illeszthető.
- Vadárvácska – Imádnivalóan finom, menta íze kiváló salátákhoz, tésztákhoz, gyümölcsös ételekhez.
- Levendula – Édes, fűszeres íze egyaránt illik a sós és édes ételekhez.
- Citromfű – Fehér színű virágai citromos ízűek, teákhoz, desszertekhez használjuk.
- Menta – Ma már több változata is létezik, illatuk, ízük, intenzitásuk is ennek függvénye.
- Sarkantyúka – Az egyik legkedveltebb ehető virág, ragyogóan színezettek, édes, fűszeres ízűek, jól illik salátákhoz, körethez.
- Oreganó – Virágainak íze leveleihez hasonló, annak enyhébb változata. Antibakteriális hatása közismert.
- Torma – Virágai borsos ízvilágúak.
- Rózsa – Minden rózsaszirom ehető, a sötétebb színűek intenzívebb ízűek. Tökéletesek az italokhoz, desszertekhez, valamint különböző dzsemekhez.
- Rozmaring – Íze a növény leveleinek enyhe változata.
- Zsálya – Levélhez hasonló ízvilág.
- Kakukkfű – Karakteres ízvilága miatt csak óvatosan használjuk, apró virágaival viszont kedvesen, diszkréten díszíthetünk.
- Sütőtök – Nincs jellegzetes íze, de virága különleges dekorációja lehet egy-egy kompozíciónak.
- Napraforgó – Igen sokoldalú növény. Szirmai ehetők, íze az articsókához hasonlít.
Szerző által felhasznált források
A teljes anyagot innen vettük át: http://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2017/07/30/37-eheto-virag-amit-sokoldaluan-hasznalhatunk-a-konyhankban/