Ugrás a tartalomra

Vízvirágzás

Kép forrása
http://www.tankonyvtar.hu/konyvek/novenytan/novenytan-1
Leírás szerzője
KÖRINFO

Az édesvizekben a tápanyagok (nitrogén, foszfor, kálium stb.) feldúsulásának hatására, vagyis az ún. eutrofizáció következtében a cianobaktériumok és/vagy más algák elszaporodnak és zavarossá teszik a vizet. Ez a folyamat a vízvirágzás. Igen kedvezőtlen folyamat, mert az elszaporodott algák elvonhatják az oxigént a vízből és más szervezetekre toxikus anyagokat választhatnak ki.  A levegő elfogyását követő rothadási folyamatok a vizek minőségét károsan befolyásolják.

Mivel nitrogénigényüket fixálás révén is kielégíthetik, a kékbaktériumok szaporodását  a nitrogénhiány nem limitálja, csakis a felvehető foszfor mennyisége. Emiatt hibáztatható a vizek foszforszennyezése a kékbaktériumok mértéktelen  elszaporodásáért.